nieuws

Duitsland op scherp door minimumloon

bouwbreed

IG Bau ziet in het oosten van Duitsland de kiem van nieuwe grootschalige arbeidsonlusten. Bron is de poging van de werkgevers in de nieuwe deelstaten om het minimumloon voor vaklieden af te schaffen en voortaan de 9 euro per uur voor bouwhulpen als uitgangspunt te nemen. Door speciale wetgeving (het Arbeitnehmer-entsendegesetz) ontvangen buitenlandse werknemers momenteel in elk geval het minimumloon voor vaklieden.

IG Bau ziet in het oosten van Duitsland de kiem van nieuwe grootschalige arbeidsonlusten. Bron is de poging van de werkgevers in de nieuwe deelstaten om het minimumloon voor vaklieden af te schaffen en voortaan de 9 euro per uur voor bouwhulpen als uitgangspunt te nemen. Door speciale wetgeving (het Arbeitnehmer-entsendegesetz) ontvangen buitenlandse werknemers momenteel in elk geval het minimumloon voor vaklieden.
“Uitgerekend in de branche die op voorbeeldige wijze met minimumlonen de loondumping is tegengegaan, dreigt nu een uitslaande brand”, zegt voorzitter Klaus Wiesehügel van IG Bau. De vakbondsman waarschuwt dat als de werkgevers niet van mening veranderen, vanaf 1 september 2008 in het oosten van Duitsland geen minimumloon meer geldt. Daarmee komt direct ook het – nog steeds van het oosten gescheiden – minimumloon in het westen van Duitsland in gevaar.

Reageer op dit artikel