nieuws

Doorstart van centrum voor aanbesteding

bouwbreed Premium

Het Adviescentrum Aanbestedingen Infra wordt nieuw leven ingeblazen. Dat hebben de oorspronkelijke ‘founding fathers’ besloten.

Het Adviescentrum Contracten en Aanbestedingen (ACA) leek een stille dood beschoren nadat per 1 januari dit jaar Bouwend Nederland opstapte. Zeker toen de organisatie per 1 april de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra presenteerde, was het einde nabij.
Voor gespecialiseerde aannemers als bestratingsbedrijven, was dat echter een brug te ver. De ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) die aan de wieg van het ACA GWW had gestaan, heeft daarom besloten het adviescentrum een herstart te geven.
Andere organisaties in de gww-sector zoals MKB Infra overwegen aan te sluiten. De belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf in de infrastructuur heeft een aantal maanden geleden al een noodverband aangelegd met behulp van de voormalig directeur van ACA GWW Bas van der Bilt en een aanbestedingsjuriste die eerstelijnshulp kan verrichten. Dat is echter iets anders dan het adviescentrum deed. Dat onderzocht op eigen initiatief aanbestedingen op misstanden of fouten en adviseerde ook gemeenten hoe ze wel conform de regels een aanbesteding konden uitschrijven. Het centrum schroomde evenmin om als het nodig was aan te kloppen bij de Europese Commissie.

Gering vertrouwen

Aanleiding om die functie binnen het gespecialiseerde mkb-bouw weer in het leven te roepen, is het geringe vertrouwen dat in ondernemerskringen heerst over de nieuwe stichting van Bouwend Nederland. Gevreesd wordt dat die ondanks de onafhankelijkheid toch vooral bezig zal zijn met de aanbestedingsperikelen van het grootbedrijf.
Daarnaast vinden zij het vreemd dat opdrachtgevers zitting kunnen nemen in de raad van advies van de stichting aanbestedingsinstituut. Volgens de statuten mag de stichting fouten in aanbestedingsprocedures juridisch aanpakken. “Opdrachtgevers wordt dus gevraagd mee te adviseren over hun eigen veroordeling. Dat is vreemd”, verwoordt een mkb-ondernemer het gevoelen binnen de sector.

Reageer op dit artikel