nieuws

Donkere wolken boven cementfabriek ENCI

bouwbreed Premium

Decoalitiepartijen CDA, PvdA en Partij Nieuw Limburg in Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag een motie ingediend waarbij cementfabriek ENCI in 2015 moet stoppen met het winnen van mergel uit de Maastrichtse Sint Pietersberg. Tot die tijd mag ook geen diepwinning plaatsvinden. De motie werd mede gesteund door oppositiepartij GroenLinks.

Decoalitiepartijen CDA, PvdA en Partij Nieuw Limburg in Provinciale Staten van Limburg hebben vrijdag een motie ingediend waarbij cementfabriek ENCI in 2015 moet stoppen met het winnen van mergel uit de Maastrichtse Sint Pietersberg. Tot die tijd mag ook geen diepwinning plaatsvinden. De motie werd mede gesteund door oppositiepartij GroenLinks.
PS besprak vrijdag een burgerinitiatief dat pleitte voor sluiting vanaf 2010. ENCI zelf dient binnenkort een vergunningsaanvraag in om tot 2020 door te mogen gaan met mergelwinning. Het bedrijf reageerde teleurgesteld om de motie en overweegt schadeclaims, als de Staten de motie aannemen. Volgens ENCI zijn er afspraken met de provincie gemaakt, die door de motie worden geschonden. Donderdag nog startte ENCI een charmeoffensief om tegenstanders mild te stemmen. Te laat, en vergeefs, naar nu blijkt. Het burgerinitiatief van St. Pietersberg Adembenemend, waarin de tegenstanders van ENCI zich verzamelen, haalde zesduizend handtekeningen op, waarmee ze sluiting van ENCI vanaf 2010 op de agenda van PS konden plaatsen.
Gisteren bleek een meerderheid van de Staten voor een compromis te kiezen: niet in 2010, niet in 2020, maar in 2015 gaat de groeve dicht.
Voor ENCI is dat onaanvaardbaar. Voor ENCI is dat onaanvaardbaar. In 2005 dwongen de werknemers met stakingen het voortbestaan van het bedrijf af.

Reageer op dit artikel