nieuws

Den Haag investeert fors in cultuurplein aan Spui

bouwbreed

De gemeente Den Haag wil fors investeren in de bouw van culturele voorzieningen rond het Spuiplein. Verschillende scenario’s zijn in beeld. De geschatte kosten liggen tussen de 60 en 168 miljoen euro.

Het werk moet plaatsvinden in de periode 2012-2017. Reden vaart te zetten achter de plannen is de ambitie in 2018 een jaar culturele hoofdstad van Europa te zijn. Maar ook los daarvan staat volgens cultuurwethouder Jette Klijnsma vast dat er iets moet gebeuren met de huidige dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, die beide aan het Spuiplein staan.
“Deze gebouwen zijn nog niet zo heel oud, maar desondanks al behoorlijk gedateerd ten opzichte van de huidige gebruikseisen. Ze hebben juist een facelift ondergaan; goed om weer een paar jaar vooruit te kunnen. Maar op de wat langere termijn zouden we toch een rigoureus verbeterplan moeten doorvoeren.”
De bedachte werkzaamheden maken deel uit van de aanpak van het gebied Wijnhaven 2. “We gaan de komende jaren het hele gebied op de schop nemen.”

Conservatorium

Mogelijk komt ook het Haagse Koninklijk Conservatorium er dan bij. Het huidige pand in het nabijgelegen Beatrixkwartier is te krap en verouderd qua inrichting. De wens is daarom een andere indeling en uitbreiding.
Met ruim 5000 vierkante meter erbij zou het Koninklijk Conservatorium uitkomen op 26.000 vierkante meter vloeroppervlak. Renovatie is mogelijk, maar de nieuwbouw is een interessante en tevens dure optie.
en gunstige verkoop van de huidige stek kan wellicht de begroting sluitend maken.
Mogelijk komen in het gebied nog meer cultuurgerelateerde projecten zoals de huisvesting van studenten en artiesten en een Muziekmuseum. Ook de Universiteit van Leiden heeft interesse in ruimte in het Wijnhavenkwartier.
Met het nieuwe internationale dans- en muziekcentrum en alle andere culturele voorzieningen in de stad kan Den Haag zich regionaal, nationaal en internationaal op de kaart zetten, valt wethouder citymarketing Frits Huffnagel zijn cultuurcollega bij. De stad spint, stelt hij, economisch garen bij de status van cultuurcentrum en het predikaat Europese culturele hoofdstad in 2018. “Het levert hotelovernachtingen op en een goed vestigingsklimaat voor internationale hoofdkantoren.”

Reageer op dit artikel