nieuws

Dakelementen stevig vast met ‘spiderblocks’

bouwbreed

Het is niet meer nodig om houten dakelementen met geweld op hun plaats te slaan en de naden dicht te purren. De afdeling Valveiligheid van Zoontjens Beton in Tilburg heeft een product ontwikkeld waarmee de elementen luchtdicht gemonteerd en bovendien veilig gehesen kunnen worden. Het product lijkt een beetje op een spin en wordt daarom ‘spiderblock’ genoemd.

De fabrikanten bevestigen vier ‘spiderblocks’, twee aan elke lange zijde, op hun houten dakelementen. De spiderblocks hebben daartoe elk vier schroefbouten. Ook hebben zij een schalm/hijsoog. Het hijsen met stroppen behoort daardoor tot het verleden en het zekeren van de windgevoelige houten dakelementen met kettingen en banden eveneens – op de vier hijspunten aanslaan is voldoende. Daarmee is echter nog niet het hele verhaal van de spiderblocks verteld. Als twee dakelementen naast elkaar zijn gelegd, dan liggen de spiderblocks ook zij aan zij. Met de schalmen worden de dakelementen nauwkeurig tegen elkaar aan getrokken, volgens een woordvoerder van Zoontjens Beton zelfs luchtdicht. Het is dus niet nodig om open naden met polyurethaanschuim dicht te purren.
De dakelementen liggen perfect op hun plaats. Tenslotte worden de spiderblocks met een boutverbindingsstuk gekoppeld.
De afdeling Valbeveiliging van Zoontjens Beton is inmiddels uitgegroeid tot het bedrijfsonderdeel FAST (Fall Arrest System Technology) en wordt in de toekomst een zelfstandige onderneming binnen de CRH-groep. FAST brengt een breed assortiment veiligheidssystemen op de markt. “Veiligheid moet een onderdeel van de bouw zijn in een zo vroeg mogelijk stadium”, aldus de woordvoerder van Zoontjens Beton.

Welkome aanvulling

De aanleiding tot de ontwikkeling van het spiderblock was overigens een vraag van Unidek. De fabrikant van houten dakelementen wilde het plaatsen van de elementen verbeteren. Het ging vooral om de oplossing van de afnemende maattolerantie bij hellende daken. De veiligheid bij het hijsen is ook verbeterd. En ten slotte blijkt het spiderblock, dat onder de dakpannen aanwezig blijft, een welkome aanvulling op het Safe Click-systeem.

Meer oog voor veiligheid

Zoontjens Beton is onderdeel van de CRH-groep. Binnen de groep groeide de aandacht voor valveiligheid op daken. Zoontjens Beton ontwikkelde reeds het Bibo Block, een 10,5 centimeter dikke betontegel van 90 bij 90 centimeter met een in het beton ingestorte ring.
Op vier plaatsen kan een lijn aan de ring kan worden vastgeklikt.
Een aantal Bibo Blocks op een plat dak dient als verankering voor de valbeveiliging. Het systeem kan worden uitgebreid met kabels, lijnen en hekwerk. Zo ontstond de afdeling Valbeveiliging van Zoontjens Beton.
De volgende stap was de ontwikkeling van Safe Click, een systeem voor valbeveiliging op hellende daken.
Het bestaat uit op het dakbeschot onder de dakpannen bevestigde elementen, waaraan valhekken, steigers, netten en riemen bevestigd kunnen worden.

Reageer op dit artikel