nieuws

Cultuur Arnhem smelt samen in centrumgebied Rijnboog

bouwbreed

Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om culturele instellingen samen te huisvesten in het nieuwe centrumgebied Rijnboog. De bouw van een kennis- en een kunstencluster vergt in totaal een investering van 120 miljoen euro.

Uitvoering van het plan, dat eerder al op haalbaarheid is onderzocht, betekent dat onder meer het Museum voor Moderne Kunst moet verhuizen. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe huisvesting ten koste gaat van de identiteit van het museum. Zij vinden dat nog eens gekeken moet worden naar uitbreiding van het museum op de huidige locatie, waar architect Hubert-Jan Henket ruim tien jaar geleden al een ontwerp voor maakte.

Meerwaarde

De gemeente en de culturele instellingen zien juist een meerwaarde van clustering in een nieuw kunst- en cultuurcomplex. Het plan is om in de buurt van de nieuw aan te leggen haven in Rijnboog een afzonderlijk kennis- en kunstencluster te realiseren. In het kenniscluster komt onder meer de bibliotheek en het Gelders Archief, het museum en de schouwburg maken deel uit van het kunstencluster.
Architectonisch moet het kunstencluster een ‘statement’ worden, blijkt uit het plan. Een ‘icoon voor de stad’, met ‘stoer en tijdloos materiaalgebruik’. Volgens de planning wordt eerst het kenniscluster gebouwd, dat naar verwachting in 2014 klaar is.

Reageer op dit artikel