nieuws

Consolidatieslag bij pensioenuitvoerders

bouwbreed Premium

In de wereld van de pensioenuitvoerders is een consolidatieslag aan de gang. Na de fusie van Cordares met APG, werken nu Mn Services en Eureko-dochter Syntrus aan een volledig samengaan.

De fusie tussen de pensioenuitvoerder in de bouw Cordares en de uitvoerder van het ambtenarenpen­sioenfonds ABP levert een groep op die 240 miljard euro beheert voor 4 miljoen deelnemers. APG neemt een belang van 51 procent in Corda­res dat op zijn beurt de verzekeringsactiviteiten verkoopt aan Loya­lis, een verzekeringsdochter van APG Groep. Dit wordt betaald met een aandelenuitgifte aan de Stichting SFB, de aandeelhouder van Cordares, die een belang krijgt van 10 procent in Loyalis. De namen blijven gehandhaafd.
De huidige bestuursvoorzitter van Cordares, Adri van der Wurff, komt in de raad van bestuur van de APG Groep als ‘chief operating officer’. APG Groep krijgt een zware raad van commissarissen van acht man onder leiding van Elco Brinkman. Vanuit de bouw zal Ton Nelissen, vice-voorzitter van Bouwend Nederland, de raad versterken. Verder zitten onder andere de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, Europees parlementariër Ieke van den Burg en oud-parlementariër Paul Rosenmuller in de raad.
De beoogde fusie tussen Mn Services, de pensioenuitvoerder in de groot- en kleinmetaal, en Syntrus levert de tweede pensioenuitvoerder op met een beheerd vermogen van 106 miljard met 6,5 miljoen deelnemers.

Forse klap

Directe aanleiding voor de gespreken over een fusie is het feit dat het pensioenfonds voor de metaal en elektro PME de administratie weg wil halen bij Syntrus en over wil brengen naar Mn Services. Dat betekent een forse klap voor Syntrus dat zo’n 25 bedrijfstakpensioenfondsen bedient waaronder dat van de architecten.
Eventueel breekpunt kan zijn dat werkgevers en werknemers in de metaalsector willen dat Mn Services de zeggenschap over de nieuwe combinatie krijgt. Gezien de verhoudingen tussen beide uitvoerders moet dat volgens insiders haalbaar zijn. Mn Services heeft een beheerd vermogen van 61 miljard tegen 45 miljard voor Syntrus.

Reageer op dit artikel