nieuws

‘Bruiszand’

bouwbreed

Het kleinste gehucht van Nederland? Ikzelf houd het op Tweehuizen bij Delfzijl. Want in Twaihoezen staan, echt waar, maar twee boerderijen. Hoeveel mensen er wonen? Ik zou het niet weten. Wikipedia daar en tegen noemt Breezanddijk de kleinste plaats van het land. Er wonen daar volgens deze encyclopedie vier personen.

Het kleinste gehucht van Nederland? Ikzelf houd het op Tweehuizen bij Delfzijl. Want in Twaihoezen staan, echt waar, maar twee boerderijen. Hoeveel mensen er wonen? Ik zou het niet weten. Wikipedia daar en tegen noemt Breezanddijk de kleinste plaats van het land. Er wonen daar volgens deze encyclopedie vier personen.
U kent Breezanddijk wel. De uithoek ligt aan de Afsluitdijk, twaalf kilometer van de Friese kust, op een zandplaat die tijdens de aanleg van de dijk werd gebruikt als werkeiland met werkhaven. Het gat heeft één adres: een tankstation. Voor het overige exploiteert een zeehengel- en kampeervereniging er een camping met vijftig stacaravans. En Defensie oefent er soms met munitie over het IJsselmeer.
Het gehucht kan wel een oppepper gebruiken. Dat komt goed uit want bestuurders, projectontwikkelaars, kunstenaars en visionairs denken momenteel hard na over de toekomst van de Afsluitdijk.
De lange Lelylinie is namelijk toe aan een opknapbeurt. De waterkering moet hoger en de spuicapaciteit groter.
Het Rijk heeft 750 miljoen euro gereserveerd voor deze facelift. Een aanpassing die vóór 2020 dient plaats te vinden. Het kabinet beslist eind dit jaar op hoofdlijnen, meldde onlangs de verantwoordelijke staatssecretaris Huizinga.
Het wemelt intussen van de plannen. Het ene nog creatiever en megalomaner dan het andere. De ideeën van Wubbo Ockels zijn het bekendst. De voormalige astronaut wil van de Afsluitdijk een slaperdijk maken met windmolens en zonnepanelen. Ten noorden van de dam zou een nieuwe kering aangelegd moeten worden. Anderen vrezen juist een té grote aantasting van de Afsluitdijk. Er is zelfs een stichting in de maak die de kering wil aanmerken als Rijksmonument. Opdat de huidige hoedanigheid van het nationale symbool zoveel mogelijk in stand blijft.
Opvallend was onlangs de opstelling van zestig architecten.
Ook zij bleken tijdens een deskundigenbijeenkomst van mening dat de Afsluitdijk het huidige ‘sobere, lijnvormige karakter’ moet houden. Geen poespas dus.
Terwijl het Rijksbouwmeester Mels Crouwel twee jaar geleden nog een goede gedachte leek om de dijk over haar volle dertig kilometer bewoonbaar te maken met duizenden terraswoningen.
Hoe zou Liesbeth van der Pol, de in augustus aantredende opvolgster van Crouwel over de Afsluitdijk denken? Zij staat immers alom bekend als ontwerpster van gebouwen met een uitgesproken, eigen karakter.
Een plan tot opwaardering van het onopgemerkte Breezanddijk lijkt voor Van der Poll een mooie, eerste uitdaging als Rijksbouwmeester. Met voorafgaand daaraan een denk en woonervaring seance op locatie. Het onderdak brengen van zeg vijftig deelnemers aan zo’n sessie is geen probleem mits die stacaravans tijdig worden besproken. En Defensie wil haar schietoefeningen vast wel enige dagen opschorten. Opdat Breezand het bruisende middelpunt van de vernieuwde Afsluitdijk wordt.

Reageer op dit artikel