nieuws

Bouwprof

bouwbreed Premium

Meteen na terugkomst van de BouwRai ben ik achter mijn computer gekropen om te schrijven. Wat een leuke beurs is dit toch. Een verplicht bezoek voor iedereen die in de bouw werkzaam is. Ik kwam de meest uiteenlopende mensen en noviteiten tegen.

Meteen na terugkomst van de BouwRai ben ik achter mijn computer gekropen om te schrijven. Wat een leuke beurs is dit toch. Een verplicht bezoek voor iedereen die in de bouw werkzaam is. Ik kwam de meest uiteenlopende mensen en noviteiten tegen.
Neem bijvoorbeeld het (hufterproof stedelijke zelfreinigende) urinoir uit Waddinxveen met Rembrandtafbeelding op de sluitbare deuren. Helaas niet in de prijzen gevallen, maar wel een pracht idee voor uitgaansgebieden waar mannen veel bier drinken. Oók een pracht idee: de vogelvide als mussenbroedplaats die een bedrijf uit Montfoort samen met de Vogelbescherming ontwikkelde. Gisteren nam minister Vogelaar van Wonen en Integratie de eerste in ontvangst. Ja, blijkbaar is de BouwRai populair bij vrouwelijke ministers van Integratie.
Maar het meest onder de indruk was ik van prof. Mick Eekhout van de TU Delft, de formateur Speerpunt Bouw namens de drie TU’s in ons land. Zie www.speerpuntbouw.tudelft.nl
De praktijkprofessor hoorde ik in mijn rechteroor met iemand praten. Zo inspirerend als ik maar zeer weinig professoren hoor. Ik nam me dan ook voor deze BouwRai niet te verlaten voor ik met deze prof had gesproken. Zijn drijfveer vond hij in een verwijt aan hem van twee jaar geleden: “De bouwwereld ziet de universiteiten niet staan”. Op zich geen nieuws maar voor hem aanleiding tot het starten van een aantal projecten, waarbij studenten en onderzoekers op middellange en langere termijn bestuderen en nagaan wat de bouwwereld nodig heeft aan tools, technieken, producten en training. Ook welke woningen en gebouwen zij moeten bouwen om te voldoen aan de vraag. Daarbij wil hij niet alleen samenwerken met de bouwers en hun leveranciers en opdrachtgevers, maar ook met overheden, die vaak in hun beslissingen bouwers dwingen te bouwen waarop de koper niet zit te wachten. Dat bracht mij op een uitspraak tegenover hem wat hij wil doen aan mijn stelling dat: ‘bouwers de consument niet ziet staan’. Daarbij denkend aan het chronische hoge aantal bouwfouten in de woningbouw en dat consument de gebouwde woningen niet lust maar slechts bij gebrek aan andere woningen toch koopt. Me dunkt, een nieuw speerpunt, waarvoor hij niet wegliep. Ik vind ook dat de bouwwereld zich wel moet bemoeien met wetenschappers. Veel onderzoek dat ten goede kan komen van bouwers en hun klanten blijft in archiefkasten liggen in Delft, Eindhoven en Twente. Zonde van het belastinggeld en zonde van de inspanningen, dus bouw doe er iets mee.
Altijd bezoek ik ook de stand van het Kadaster. Daar hoorde ik dat het Kadaster naast het verzamelen en reproduceren van cijfers, akten en rechten ook aan advisering over gebiedsontwikkeling gaat doen. Ik vond dit iets branchevreemd, maar ze gaan het me uitleggen en ik kom er daarna bij u op terug.

Reageer op dit artikel