nieuws

Bos schiet Vogelaar te hu lp met 200 miljoen euro

bouwbreed

Minister van Financiën Wouter Bos schiet zijn PvdA-collega Ella Vogelaar (wonen, wijken en integratie) te hulp. Het Kabinet bleek het vrijdag eens over de voorjaarsnota en daaruit blijkt dat Vogelaar 200 miljoen euro tegemoet kan zien die ze kan inzetten voor de wijkenaanpak.

Vogelaar hoeft daardoor niet te bezuinigen. Zij krijgt voor de tegenvaller bij de huurtoeslag van een kleine 140 miljoen euro een bijdrage uit de schatkist, meldden ingewijden vrijdag. Bovendien krijgt ze extra geld voor de aanpak van probleemwijken. In totaal krijgt ze daar voor dit en volgend jaar 200 miljoen euro voor.
Met de bijdrage neemt de druk op de minister enigszins af. Vorige week kreeg Vogelaar nog flinke kritiek voor haar aanpak van de problemen in de 40 Vogelaarwijken. Plannen voor verbetering van de leefomgeving in die wijken komen maar moeilijk van de grond omdat woningcorporaties weinig genegen zijn te investeren. Want bovenop de verplichte investering die de minister hen oplegde besloot Bos de corporaties met ingang van 1 januari een vennootschapsbelasting op te leggen die de sector volgens schattingen 500 miljoen euro gaat kosten. Door de inzet van extra geld kan Vogelaar de vastgelopen plannen wellicht een duwtje in goede richting geven.

Reageer op dit artikel