nieuws

Bonden willen snel praten met Boskalis

bouwbreed

FNV Waterbouw en CNV Waterbouw wijzen erop dat als de Boskalis-schepen onder Cypriotische vlag varen, allerlei Nederlandse regels niet langer van toepassing zijn. “De internationale regels blijven uiteraard van toepassing, maar de arbeidsvoorwaarden voor het werken in het buitenland en de Nederlandse Sociale Zekerheid gelden dan bijvoorbeeld niet meer. De effecten op personeelsgebied kunnen groot zijn”, aldus CNV-bestuurder Aart van den Brink.

FNV Waterbouw en CNV Waterbouw wijzen erop dat als de Boskalis-schepen onder Cypriotische vlag varen, allerlei Nederlandse regels niet langer van toepassing zijn. “De internationale regels blijven uiteraard van toepassing, maar de arbeidsvoorwaarden voor het werken in het buitenland en de Nederlandse Sociale Zekerheid gelden dan bijvoorbeeld niet meer. De effecten op personeelsgebied kunnen groot zijn”, aldus CNV-bestuurder Aart van den Brink.
Ook de veiligheid op de schepen kan hierdoor in het geding komen, vrezen de bonden. Weliswaar zijn de internationale regels streng, maar die moeten wel gehandhaafd worden.
De Cypriotische autoriteiten zullen daar wat makkelijker mee omgaan dan de Nederlandse, vrezen Van den Brink en zijn FNV-collega Louw Elzinga.
Van den Brink vraagt zich hardop af of de uitspraak van de Raad voor de Scheepvaart over het omslaan van sleephopperzuiger Nautilus in Congo er wellicht mee te maken heeft. De raad sprak uit dat er mogelijk structureel sprake zou zijn van overbelading van de schepen waardoor de stabiliteit in gevaar komt en het schip kon omslaan.
Boskalis ontkent dit overigens. Volgens het bedrijf staat veiligheid op de schepen hoog in het vaandel en zal dat na het omvlaggen niet veranderen.
De bonden willen niettemin snel het gesprek aangaan “om de klappen voor het personeel op een fatsoenlijke manier op de vangen”.

Reageer op dit artikel