nieuws

Boerderij Nijpels lekt energie, nieuwbouw ook

bouwbreed Premium

De monumentale boerderij van Ed Nijpels lekt energie. Zorgelijker vinden milieufederaties echter dat ook nieuwe overheidspanden warmte verliezen via kieren en beperkte isolatie. Nijpels heeft namelijk wel een excuus.

Nijpels woont in een monumentale boerderij bij Langweer. Lekt zijn huis veel energie? “Het kan er mee door. Zijn dak is goed geïsoleerd, vooral via enkelglas verliest zijn woning warmte”, zegt Thijs Belgers, woordvoerder van de provinciale milieufederaties.
Uit de thermogrammen die de Gasunie ’s nachts met infraroodcamera’s blijkt verder dat bij de dakkapel van de commissaris van de koningin in Friesland een warmtelekkage voorkomt. Waarschijnlijk door gebrekkige kierdichting. Ook het uilenbord en de nok van het dak zijn zichtbaar warmer dan de rest van het dak. “Dat verschil duidt op een matige thermische isolatie.” Verder zorgen ook ongeïsoleerde cv-leidingen voor de nodige verliezen. Nijpels heeft een goed excuus volgens de milieufederaties: bij gebouwen uit de historische bouwvoorraad, die vaak een monumentale status hebben, is isolatie niet eenvoudig door cultuurwaarde, bouwfysica en specifiek materiaalgebruik.
Niet alleen het huis van Nijpels werd ten behoeve van de campagne ‘Ontdek het lek’ onderzocht op lekpaden. In totaal 24 (semi)-overheidsgebouwen werden onder de loep genomen. Doordat het zowel oude als nieuwe gebouwen betreft, verschillen de uitkomsten. In de nieuwe panden zijn, ondanks alle aangescherpte bouwschriften, tal van afwijkingen gevonden.”

Controlemiddel

Belgers: “Aannemers moeten zich aan bouwvoorschriften houden. Corporaties en projectontwikkelaaars zouden de scans kunnen inzetten als controlemiddel bij oplevering. Aan de hand van de gegevens kunnen ze tekortkomingen verhalen op aannemers.”
De provinciale milieufederaties vinden verder dat de overheid Infraroodtechnologie moet stimuleren. Door onvermoede lekken tijdig op te sporen, kunnen namelijk belangrijke energiebesparende stappen worden gezet in woning- en utiliteitsbouw.

Reageer op dit artikel