nieuws

Bobbel A16 door overspannen water

bouwbreed

De bobbel in de A16 ter hoogte van Prinsenbeek is waarschijnlijk het gevolg van overspannen water. Dat vermoedt Jan Pijnappels van Rijkswaterstaat. Ook de aannemingscombinatie die de A16 reconstrueerde tegelijk met de aanleg met de hsl, had gisteren nog geen betere verklaring. De precieze oorzaak wil Pijnappels nog wel onderzoeken, maar bestrijden van de bobbel heeft nu eerste prioriteit. Daarvoor wordt de weg binnenkort in het weekeinde afgesloten.

De bobbel in de A16 ter hoogte van Prinsenbeek is waarschijnlijk het gevolg van overspannen water. Dat vermoedt Jan Pijnappels van Rijkswaterstaat. Ook de aannemingscombinatie die de A16 reconstrueerde tegelijk met de aanleg met de hsl, had gisteren nog geen betere verklaring. De precieze oorzaak wil Pijnappels nog wel onderzoeken, maar bestrijden van de bobbel heeft nu eerste prioriteit. Daarvoor wordt de weg binnenkort in het weekeinde afgesloten.
De bobbel manifesteerde zich een paar weken terug als een lichte verhoging op de linkerrijstrook. Maandagmiddag was hij zo groot geworden dat Rijkswaterstaat zich genoodzaakt voelde de rijstrook af te sluiten. Vooral voor motorrijders was de 6 centimeter hoge, 20 centimeter lange bobbel levensgevaarlijk geworden.
Bij Prinsenbeek loopt de A16 door een tunnelbak die is vervaardigd met damwanden, onderwaterbeton. Een van die twee zal water doorlaten, dat geleidelijk druk opbouwt en het asfalt wegdek omhoog duwt, vermoedt Pijnappels.

Reageer op dit artikel