nieuws

Bij renovatie Palenstein is radio luisteren verboden

bouwbreed

RenoverenStof wolkt op in de keuken, als de laatste tegels en resten cement van de muur worden gebikt en op de kale vloer in brokken uit elkaar vallen. Vanuit de flat op de vierde verdieping wordt de ene kruiwagen met puin na de andere naar buiten gereden.

De badkamer is al gestript: daarvan staan alleen de naakte muren nog overeind. De bewoners laten zich niet zien. Die zitten vermoedelijk in de woonkamer, omgeven door verhuisdozen.
“Renoveren betekent een gigantische ingreep in iemands leven”, stelt Do de Schepper, adjunct-directeur van aanneming maatschappij Panagro uit Leidschendam, hoofdschuddend vast. “Het zal je maar gebeuren dat je huis in een puinhoop wordt verandert.”
Er klinkt mededogen in zijn stem. Maar hij heeft ook een blijde boodschap. Huurders die aan het begin van de galerij wonen zijn alweer aan het sauzen en behangen. Voor hen is het leed geleden. Zij hebben de vijftien werkdagen durende renovatie doorstaan en kunnen aan een nieuw leven beginnen. In een huis met een nieuwe badkamer, nieuwe keuken, nieuw toilet en nieuwe puien van kunststof aan zowel de voor- als achterzijde. En in plaats van een ouderwetse geiser hebben ze een moderne warmwaterinstallatie. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat ze verlost zijn van vochtproblemen.
Het Palenstein-project bestaat uit de renovatie van 370 flats en het verbouwen van 11 bedrijfsruimten tot eenkamerappartementen. Er is 19 miljoen euro mee gemoeid. De drie flatgebouwen waarin de woningen zijn ondergebracht dateren van de jaren zeventig. Ze zijn sterk verouderd. Om het woongenot naar een eigentijds niveau te brengen, moet er meer licht, kleur en comfort in. Ook de benauwde, halfduistere entreehallen en de trage liften worden aangepast aan de eisen van de tijd.

Minutieus

Vestia en Panagro hebben deze operatie, die duurt van februari 2008 tot februari 2009, grondig voorbereid en minutieus gepland. Met als uitgangspunt dat de huurders – bijzondere sociale of medische gevallen daargelaten – gedurende het werk niet in wisselwoningen worden ondergebracht. Daaraan lagen niet alleen economische overwegingen ten grondslag, zegt De Schepper. “Je zit ook met een huisvestingsprobleem. Waar haal je voor zoveel mensen tijdelijke woonruimte vandaan?”
Omdat de bewoners tijdens het werk in hun huizen moeten blijven, leek het aannemer en verhuurder niet meer dan een kwestie van fatsoen hen zoveel mogelijk te vrijwaren van overlast. Aannemer en verhuurder lieten het niet bij een loze belofte, maar zetten de afspraken zwart op wit in een projectcontract met de huurderscommissies. Daarin staan de werkzaamheden van dag tot dag beschreven. Projectleider bij Panagro Mark Winterkamp: “Als we beloven dat de achtergevel er op een afgesproken dag ingaat, gebeurt dat ook, ongeacht hoe laat het wordt.”
De volgorde van het werk sluit overlast zoveel mogelijk uit. Winterkamp: “We doen de ingrijpendste klussen het eerst. Dan zijn de mensen snel uit de ergste rommel.”
In het contract is ook een gedragscode voor het personeel van de aannemer opgenomen. De Schepper: “We willen niet dat er wordt gerookt of gegeten in de woningen. De radio aan mag ook niet.”
De huurders worden serieus genomen, benadrukt ook Marco Hoogerbrugge, manager strategisch voorraadbeheer bij Vestia Zoetermeer. Op het standaardrenovatiepakket zijn tal van individuele variaties mogelijk, zoals aparte tegeltjes, een kraan naar keuze, een andere kleur verf, een ruimere badkamer. Per flat worden de keuzes gedetailleerd op papier gezet, zodat de bewoner zelf in de gaten kan houden of de aannemer doet wat is afgesproken.
Voor iedereen is er een renovatievergoeding van € 250 voor onvoorziene kosten. Niet alle huurders vinden het een aanlokkelijk vooruitzicht om drie weken in een chaos te kamperen. Sommigen trekken tijdelijk in bij familie. Voor degenen die blijven, worden zoveel mogelijk voorzieningen getroffen om het leven draaglijk te maken. Zo zijn er flats ingericht waar bewoners kunnen douchen. Een ingenieus sleutelsysteem garandeert maximale privacy.
Hoogerbrugge en De Schepper bedachten samen de Eetkeet: een uit containers opgebouwd en door kunstenaars vrolijk aangekleed restaurant. Renovatiegezinnen die tijdelijk zonder keuken zitten, kunnen hier twee keer gratis eten en daarna voor weinig geld een maaltijd krijgen. Hoogerbrugge: “Wie overdag de herrie thuis wil ontlopen kan hier ook terecht voor koffie of thee.” De catering wordt verzorgd door leerlingen van het Stedelijk College. De Schepper: “We hebben hier 51 stageplekken gecreëerd.”

Noodkachel

Al die goede zorgen zijn de huurders niet ontgaan, blijkt uit het commentaar van Fermalia Richards en haar oma, die samen een huishouden vormen en maar over de helft van hun huis kunnen beschikken. “Alleen de eerste dagen hebben we het koud gehad”, zegt de kleindochter. “We hoorden pas later dat we een noodkachel hadden kunnen aanvragen. Dat hadden we graag eerder geweten. Voor de rest valt het erg mee. Ze proberen echt rekening met ons te houden. Over een paar dagen zijn we uit de ellende. Dan gaan we genieten van ons nieuwe huis.”n

Reageer op dit artikel