nieuws

Belasting op bouwgrond in België fors verhoogd

bouwbreed

De federale regering in België gaat de belasting op bouwgrond verhogen naar 21 procent wanneer de koper tegelijkertijd ook een nieuwbouwwoning op datzelfde stuk grond koopt.

Wie nu in België een nieuwbouwhuis koopt, moet 10 procent grondrechten betalen op de waarde van de bouwgrond (ook voor een nieuwbouwappartement) en 21 procent btw op de waarde van de nieuwe woning. De federale regering heeft plannen om voor de grond en nieuwbouw 21 procent btw te gaan heffen. “Door deze nieuwe maatregel wordt het kopen van een nieuwe woning in één keer 5 procent duurder”, waarschuwt Marc Dillen, secretaris-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VEB), de Vlaamse aannemersorganisatie. De VEB wijst erop dat het met de nieuwbouw in België en Vlaanderen het laatste jaar niet goed gaat en verwacht dat de rente-ontwikkeling en de nieuwe belastingverhoging in een tijd van koopkrachtdaling door de hogere voedings- en brandstofprijzen de nieuwbouw, die steeds de motor was van de Belgische bouw, geen goed zal doen. Over de belastingverhoging voor bouwgrond heeft de Vlaamse regering overigens niets te zeggen omdat het om een fiscale aangelegenheid gaat.

Reageer op dit artikel