nieuws

Beelen heeft grote ambities met verwerking van afval

bouwbreed Premium

De jonge ondernemer heeft een duidelijke, soms wat afwijkende, visie op zaken doen. Snel, op de man af, vaak zonder onderzoek vooraf, op gevoel en met een flinke dosis doorzettingsvermogen heeft hij met zijn Beelen Groep bewezen een neus te hebben voor zakendoen.

De jonge ondernemer heeft een duidelijke, soms wat afwijkende, visie op zaken doen. Snel, op de man af, vaak zonder onderzoek vooraf, op gevoel en met een flinke dosis doorzettingsvermogen heeft hij met zijn Beelen Groep bewezen een neus te hebben voor zakendoen.
Heineken en Volker Wessels zijn grotere voorbeelden dan collega-slopers. Want slopers hebben niet het imago dat Wim Beelen wil: een mooi Nederlands bedrijf dat op een transparante manier zaken doet en waar werknemers graag werken. Geld verdienen is belangrijk maar niet zaligmakend.
Ook zijn nieuwste bedrijfsonderdeel, waar het sloopafval van de vele projecten wordt verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor bouw en industrie, is niet van tevoren onderzocht op haalbaarheid of rendement. Wim Beelen: “Als ik denk dat het kan, doen we het. Het scheelt dat ik mijn eigen aandeelhouder ben. Want dan word je niet zo snel teruggefloten omdat iets te weinig oplevert. Of omdat de risico’s te groot zijn. Dat bepaal ik zelf wel. Ik investeer hier omdat ik het nodig vind.”
Het idee voor een recyclingcentrum komt volgens Beelen voort uit de wil “maatschappelijk verantwoord bezig te zijn”. Net als hij vindt dat hij geld moet steken in voetbalclubs en schaatsteams en bij veel voetbalwedstrijden met zijn naam op de reclameborden staat.
Volgens de dertiger is het van de gekke dat de Nederlandse overheid nog steeds geld steekt in dure vuilverbrandingsovens. “Die dingen zijn duur en vervuilend. Iedereen heeft zijn mond vol van duurzaamheid. Nou, verbranden is niet duurzaam. Hergebruik is duurzaam. En het streven is om hier in Houten meer dan 90 procent van het afval dat we binnenkrijgen geschikt te maken voor hergebruik.”

Uitgesorteerd

Overigens benadrukt Beelen dat in zijn filosofie al zoveel mogelijk van het slooppuin op de slooplocatie uitgesorteerd en gebroken moet worden. Want het is zonde en slecht voor het milieu om met vrachtwagens af en aan te rijden naar Houten. “We zoeken dus zoveel mogelijk naar bestemmingen in de buurt waar we ons sloopafval kunnen hergebruiken. Veel van het puin dat van het Wibauthuis in Amsterdam afkomstig was is gebruikt als ondergrond bij de werkzaamheden aan de A2. Dat is dichtbij en op locatie kun je prima puin breken. Als je dat professioneel doet heeft niemand daar last van.” Alleen als het echt niet anders kan komt het sloopafval dus in Houten terecht.
Maar in het nieuwe recyclingcentrum – dat al in gebruik is terwijl de bouw van een overdekte hal en kantoren nog in volle gang is – wordt bouwafval van derden gebruikt. Om die reden heeft Beelen ook een containerservice; containers van 3 tot 40 kuub worden op bouwlocaties geplaatst, door Beelen zelf afgevoerd naar Houten en daar gerecycled. Voor het ophalen van ander bedrijfsafval is ook al een echte vuilniswagen aangeschaft.
Terwijl Beelen over de vloer van de nog op te trekken bedrijfshal loopt, wijst hij op de kelders. “Daarin vangen we regenwater op dat we weer gebruiken om het terrein te kunnen sproeien tegen het stof. Dat kun je ook met leidingwater doen maar dat is nogal zonde, hè? Niemand verplicht mij overigens dat regenwater op te vangen. Heb ik zelf bedacht. Maar ik vind dat nodig. Kern van recycling is verspilling tegengaan en dan moet je dus geen leidingwater gaan verspillen.”
Eenmaal weer binnen in de bouwkeet laat Beelen merken dat het hem menens is met de recycling. “Houten is nog maar het begin. Ik ben druk doende om een landelijk dekkend netwerk van recyclingbedrijven op te zetten. Zodat we nog veel minder vrachtwagenbewegingen nodig hebben. Komend jaar zullen we bekendmaken waar die nieuwe locaties zich bevinden.”

Reageer op dit artikel