nieuws

Amsterdam toetst integriteit van Zuidas-ambtenaren

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam doet sinds november onderzoek naar de integriteit van ambtenaren die bij de ontwikkeling van de Zuidas zijn betrokken.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd naar aanleiding van een publicatie hierover in de Volkskrant.
Het onderzoek is ingegeven door de vastgoedfraudezaak rond het Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Enkele projectontwikkelaars en hun financieel adviseurs zouden bij twee grote bouwprojecten op de Zuidas voor miljoenen hebben gefraudeerd.
Het Bureau Integriteit van de gemeente toetst de ambtenaren op “kwetsbaarheden op het gebied van integriteit”. Volgens de gemeentewoordvoerder is het onderzoek preventief. Er bestaan geen concrete aanwijzingen voor fraude onder ambtenaren.
Het onderzoek richt zich voornamelijk op de vijftien medewerkers van het projectbureau Zuidas. Directeur Jan Stoutenbeek van het bureau zou zelf bij burgemeester Cohen hebben gepleit voor een integriteitsonderzoek bij zijn afdeling, zo meldt de Volkskrant dinsdag.

Steekpenningen

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment of er steekpenningen bij twee projecten zijn betaald. Zo zou bij vastgoedproject Eurocenter bijna 10 miljoen euro aan smeergeld zijn betaald. Ook bij de bouw van Amsterdam Symphony zou voor miljoenen zijn gefraudeerd.
Twee directeuren van projectontwikkelaar Trimp 0x26 van Tartwijk zijn verdachte in de zaak.
De ontwikkeling van de Zuidas is het grootste vastgoedproject van Nederland. Langs de A10 Zuid in Amsterdam moet de komende jaren 2,7 miljoen vierkante meter bebouwing verrijzen.

Reageer op dit artikel