nieuws

‘Alleen verkeersramp lost fileprobleem op’

bouwbreed

Alleen een verkeersramp is in staat de politiek in beweging te krijgen zodat de fileproblematiek wordt aangepakt. Dat vindt Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman.

“Het is een zegen voor dit land als we drie dagen achter elkaar totaal vast komen te zitten. Het is inmiddels mijn politieke ervaring dat er eerst echt een ramp moet gebeuren. We moeten wakkergeschud worden. De verkeersmodellen, de studies en beleidsprogramma’s, het helpt niet meer”, zegt Brinkman op 15 mei in het Nationaal File Forum.
De bouwvoorman verwijst daarbij naar de politieke passiviteit voorafgaand aan de Watersnoodramp. “Natuurlijk niet in omvang en in doden of gewonden. Maar in de loop der jaren heb ik gemerkt dat de politiek eigenlijk pas echt een beslissing neemt als het water al over de schoenen is gelopen”, aldus Brinkman denkend aan het Deltaplan.

Discussies

Meer recent voorbeeld is de wateroverlast enkele jaren geleden. Ook toen konden heel snel rivierdijken worden verhoogd zonder ellenlange discussies en nog langere beleidsnota’s. Brinkman verwijt wat dit betreft de politiek gebrek aan leiding en regie. “Kiezers geloven niet meer in Den Haag. Daarom versplintert het electoraat ook zo. Het vorige kabinet en het huidige kabinet maken mooie plannen over openbaar vervoer en wegvakken. Maar wanneer komt die trein en wanneer is dat wegvak open?”

Meer asfalt

Brinkman ziet nog ruimte voor meer asfalt zij het dan strategische aanvullingen op bestaande locaties. “Het hele land behoeft niet op de schop. Mensen zeggen wel eens dat het landschap naar de pieten gaat. Maar het milieu wordt niet schoner door files te organiseren. Het milieu wordt schoner door te voorkomen dat er files zijn, doordat er schone motoren zijn, doordat er goede afzuiging van rotzooi is. Niet door met z’n allen stil te staan.”
Hij kondigde aan dat Bouwend Nederland gaat investeren in nieuwe vindingen die de oplossing van het probleem versnellen en vergemakkelijken. Maar dan moet de politiek ook meewerken. Niet alleen door besluiten te nemen, maar ook door ervoor te zorgen dat procedures sneller gaan.

Reageer op dit artikel