nieuws

Zonnesystemennemen de plaats in van dakpannen

bouwbreed

Dakpannen vormen de core business van Monier (tot voor kort Lafarge Roof Products). Dat weerhoudt de fabrikant niet van het advies een aanzienlijk deel van de panlatten niet met pannen, maar met zonnepanelen en zonnecollectoren te bedekken. Het enthousiasme waarmee Monier deze systemen voor het opvangen van energie van de zon introduceert doet denken aan de vroege jaren van het milieuvriendelijk bouwen en wonen. De kwaliteit en het rendement van de nieuwe installaties zijn uiteraard verbeterd.

Dakpannen vormen de core business van Monier (tot voor kort Lafarge Roof Products). Dat weerhoudt de fabrikant niet van het advies een aanzienlijk deel van de panlatten niet met pannen, maar met zonnepanelen en zonnecollectoren te bedekken. Het enthousiasme waarmee Monier deze systemen voor het opvangen van energie van de zon introduceert doet denken aan de vroege jaren van het milieuvriendelijk bouwen en wonen. De kwaliteit en het rendement van de nieuwe installaties zijn uiteraard verbeterd.
Monier toonde op Batibouw het fotovoltaïsche systeem PV 80 en de zonnecollector HR. De zonnepanelen leveren elektrische energie en bestaan uit donkerblauwe cellen op een zwarte ondergrond. Ze zijn voorzien van gehard glas om schade door bijvoorbeeld hagel te voorkomen. Het piekvermogen is 80 Watt. De zonnecollector levert warmte en heeft jaren onderzoek gevergd.
Volgens Monier heeft hij een uitstekend rendement, door de fabrikant aangeduid als hoog rendement (HR). Dat moet niet worden verward met de toevoeging HR bij gasgestookte verwarmingsketels. De bijbehorende boiler heeft een inhoud van 110 liter.

Reageer op dit artikel