nieuws

Vloer- en lasersysteem leiden tot vlakke, antistatische vloer

bouwbreed

Metalen en geleidende kunststoffen zorgen voor de antistatische vloer, een laser voor de volkomen vlakke assemblage.

Voor tijdelijke evenementen als beurzen en tentoonstellingen zijn speciale vloersystemen nodig. Bouwbedrijven en hun toeleveranciers zouden dat kunnen weten, aangezien ze regelmatig op vakbeurzen aanwezig zijn met een kleine of grote stand. Misschien is het wel een aardig idee om op de eerstvolgende beurs even te kijken of daar misschien het vloersysteem ligt dat is bedacht door P. van den Boogaard. “In veel gevallen is het van belang dat een vloer antistatisch is”, schrijft hij in zijn octrooiaanvrage, “en dus de statische elektriciteit goed doorgeleidt. Dat geldt zowel voor beursvloeren als voor vloeren van computerruimtes of voor andere situaties waarbij sprake kan zijn van elektrostatische lading.”
Een vlakke, makkelijk te assembleren, antistatische vloer, dat wilde de uitvinder bereiken. Het vloersys­teem uit octrooiaanvrage NL1031125 bestaat uit identieke tegels van zwart polycarbonaat, die aan de onderzijde zijn verstevigd door middel van een honingraatconstructie. De onderzijde is daarnaast langs de randen voorzien van stalen strips die op hun kant staan. Ook diagonaal loopt onder elke tegel een strip, in dit geval van verenstaal. De hoekelementen die onder de tegels zijn aangebracht, houden de strips op hun plaats. Elke tegel heeft twee kabeldoorvoeren, afsluitbaar met kunststof doppen die contact maken met de diagonale strip. Na het assembleren van de vloer verloopt de doorgeleiding van eventueel opgebouwde statische elektriciteit via de stelschroeven van de systeemvoeten onder de hoekelementen van de tegels. Elke systeemvoet kan vier tegels ondersteunen en onderling koppelen. Onder de tegels blijft een minimaal 50 millimeter hoge ruimte vrij voor het wegwerken van kabels en leidingen. De systeemvoeten zijn daarnaast traploos in hoogte verstelbaar van 0 tot 70 millimeter, dus de beschikbare ruimte valt nog wat uit te breiden. Volgens de octrooitekst is de complete vloer antistatisch door het toepassen van metalen en geleidende kunststoffen, en hoeven daardoor verder geen extra montagehandelingen te worden uitgevoerd om de diverse delen met elkaar te verbinden. De tekst maakt verder geen woorden vuil aan de toch noodzakelijke elektrische geleidbaarheid van de onderliggende vloer.
Het bedrijf van Van den Boogaard, Sycon International, verkoopt en verhuurt het vloersysteem onder de naam ‘Primo System’. In Nederland, België en Duitsland gaat het vooral om verhuur, daarbuiten meestal om verkoop. Volgens de website van het bedrijf is de vloer belastbaar tot meer dan 1000 kilogram per vierkante meter. De 40 millimeter dikke tegels zijn stapelbaar en alle benodigdheden voor 50 vierkante meter vloer zijn te transporteren op een speciale palet van 100x120x210 centimeter (bxdxh). Niet vermeld in het octrooi en ook niet op de website, is de wijze waarop de vloer kan worden gesteld. De assembleerders gebruiken daarvoor het ‘Primo Laser System’, een accuschroevendraaier gekoppeld aan een laser die er voor zorgt dat elke stelschroef zo wordt in- of uitgedraaid, dat de vloer volkomen vlak komt te liggen.
octrooinummer: 1031125
houder: Sycon International, Uithoorn
uitvinder: P. van den Boogaard

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels