nieuws

Toren IBG en Belastingdienst kost 100 miljoen

bouwbreed

De bouwsom voor het nieuwe kantoorpand van de Informatie Beheer Groep (IBG) en de Belastingdienst in het Groninger stadsdeel Kempkensberg in Groningen bedraagt ruim 100 miljoen euro.

Dit werd gisteren bekend op een presentatie van de bouwplannen. Het consortium Duo2, bestaande uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing bouwt het kantoorpand. De markante ronde kantoortoren wordt 82 meter hoog. Die is overigens zo ontworpen dat hij de vlucht van vleermuizen zo min mogelijk verstoort. De huidige vier kantoortorens, uit begin jaren zeventig, worden afgebroken.
Het pand wordt extra duurzaam. De hoogte van de kantoorruimten is verlaagd naar 3.30 meter, waardoor er minder ruimte verwarmd hoeft te worden. Bij de bouw wordt voor 15 procent gebruikgemaakt van gerecycled materiaal. Over twintig jaar is het pand eventueel te gebruiken voor huisvesting. Bij het ontwerp is daar rekening mee gehouden. De gevels zijn van aluminium. Opmerkelijk zijn de ´vinnen´ aan de buitenzijde, die dienen als zonwering.
Het bouwproject is via pps aanbesteed en levert een besparing op van 5 à 6 procent. Opdrachtgever Rijksgebouwendienst heeft met Duo2 een dbfmo-contract afgesloten. Dit loopt twintig jaar en kost het Rijk 13,2 miljoen per jaar. Dit jaar wordt gestart met de bouw. Het kantoor moet in 2011 klaar zijn.

Reageer op dit artikel