nieuws

Strukton snakt naar meer pps-pro jecten

bouwbreed

Utrecht – Het geringe aanbod aan publiek-private projecten in Nederland zorgt voor instabiliteit bij het bedrijfsleven. Strukton riskeerde vorig jaar tien miljoen euro aan extra kosten in de hoop nieuwe contracten binnen te halen.

“Gelukkig zijn we bevoorrecht bieder van het Detentiecentrum Rotterdam en de huisvesting van Informatie Beheer in Groningen. Dus zijn de uitgaven geen kosten maar investeringen en kunnen we de 10 miljoen in 2008 weer terugverdienen”, aldus financieel topman Raymond Steenvoorden.
Volgens Erik Hermsen, directeur Integrale Projecten, kan in Nederland pas een stabiele pps-markt ontstaan als jaarlijks minstens tien projecten worden aangeboden. Strukton heeft de ambitie minstens een derde van de projecten binnen te halen. Hermsen: “We hebben vorig jaar 10 miljoen euro uitgegeven aan acht pps-projecten. Dan praten we alleen nog maar over het deel van Strukton, want we werken in consortia. Reken per groot project maar op drie tot vier miljoen om een goed plan aan te kunnen bieden. De tweede Coentunnel kost wel zes tot zeven miljoen euro”.

Ministerie

Het Utrechts bouwbedrijf heeft momenteel vijf pps-projecten in portefeuille. Het scala reikt van lyceum Montaigne in Ypenburg en zuiveringsinstallatie Harnaschpolder bij Delft tot de renovatie van het ministerie van Financiën, Detentiecentrum Rotterdam en Informatie Beheer in Groningen. Lopende aanbestedingen zijn de Kromhout Kazerne, A2 Maastricht en een tramlijn in Stockholm. Wat verder in het verschiet liggen zes projecten waar Strukton naar hengelt (waaronder twee complexen voor justitie) en de Eigen Initiatieven Noordelijke Rondweg Utrecht en het Amsterdamse grachtenplan Amfora.
Samen met de pps-kosten van 10 miljoen euro werden Struktons prestaties vorig jaar gedrukt door zware tegenvallers in het segment Bouw 0x26 Vastgoed. Terwijl de omzet met 20 procent steeg naar 1,1 miljard euro halveerde het nettoresultaat tot 15,3 miljoen euro. Van de omzet komt 41 procent uit het segment Rail, 24 procent uit Civiel, 19 procent van Bouw 0x26 Vastgoed en 15 procent van Service, het werkterrein van het bedrijf Worksphere.
“Bouw 0x26 Vastgoed was vorig jaar ons lelijk eendje. In de slechte tijd haalden we niet rendabele projecten binnen”, zegt topman Gerrit Witzel. “Hoe zoiets kan gebeuren? Vergeet niet dat in twee jaar de omzet verdubbelde. Bouw 0x26 Vastgoed kampte met ondercapaciteit.”
De tegenslagen bij Bouw 0x26 Vastgoed zijn terug te voeren op zeven projecten. Een kwart tot een derde van de verliezen ontstond uit boetes vanwege vertragingen. De startpositie voor Strukton in 2008 is voortreffelijk. De waarde van de orderportefeuille steeg met 19,4 procent tot het recordbedrag van 1,2 miljard euro.

Reageer op dit artikel