nieuws

Stiwoga-certificaat valt wel goed bij bouwondernemers

bouwbreed

De ontwikkelaars en bouwondernemers van de NVB zijn wel blij met het initiatief van de Woningborg Groep om het Stiwoga-certificaat op de markt te brengen. Dit zegt NVB-directeur Frits Nuss in een reactie op de recente uitspraak van Bouwend Nederland dat bang is dat met nog een certificaat de eenduidigheid voor de consument zal afnemen.

“Het GIW-certificaat is een sterk merk. Onze leden zitten echter niet te wachten op de extra eisen die het GIW stelt, de GIW-ISSO-eisen. Dat stuwt de bouwkosten omhoog en zoals onze Thermometer Woningbouw aangeeft is het maar de vraag of de markt dat wil dragen. Praktisch al onze leden bleven desondanks met het GIW-certificaat bouwen”, aldus Nuss.
Probleem is dat met het GIW nauwelijks te praten valt over aanpassingen die tegemoetkomen aan de wensen van de bouwers. “Wij hebben geen invloed in het bestuur van het GIW. Dat is wel bereid om de garantieregeling te evalueren, maar dan zijn we weer een tot twee jaar verder. Zolang willen we niet wachten”, zegt Nuss.
Hij is het volstrekt eens met Woningborg-directeur Rien Smit dat bouwen zonder certificaat nog erger is vanwege de problemen die huizenkopers dan krijgen bij een onverhoopt faillissement van de bouwer. Bouwers zetten nu soms nieuwe woningen neer met een regeling die minder is dan het GIW-certificaat. Of ze bouwen zelfs helemaal zonder certificaat.
“In die zin is het goed dat het Stiwoga-certificaat er is zonder de aanvullende eisen van het GIW. Niemand hoeft nu nog zonder certificaat te bouwen”, vindt Nuss.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels