nieuws

Stadhuis Vianen: m onument omarmd door nieu wbouw

bouwbreed

Achter het vijftiende-eeuwse raadhuis van Vianen moet een nieuw gedeelte straks het oude omarmen. Een spannende klus voor BAM Utiliteitsbouw.

De Utrechtse aannemer is op dit moment bezig met de verbinding van het monumentale deel met het nieuwbouwdeel. Dit gebeurt met een elftal glaskappen van Brakel Atmos die het steegje tussen het raadhuis en drie oude pandjes ernaast overspannen. Het wordt straks de entree van het Stadhuis.
In juli levert BAM de bijna 3000 vierkante meter nieuwbouw op, waar ze sinds maart 2007 mee bezig is. Daarmee wordt het stadhuis qua vloeroppervlak bijna drie keer zo groot als het bestaande: ruim 4500 vierkante meter. Het monumentale gedeelte, een vijftiende-eeuws raadhuis, blijft staan en dient ook tijdens de verbouwing als trouwlocatie.
Bijzonder is dat de nieuwbouw geheel op kolommen staat. “Een zwevende zinken doos”, noemt Chris Pachen van AGS Architekten 0x26 Planners uit Heerlen het. Het materiaal bestaat verder uit grof gebakken gevelstenen en blauwe hardsteen. De doos vervangt de inbreidingsbebouwing uit de jaren ’80 die op de betonnen kelderfunderingen na gesloopt is.
Ook de oude pandjes worden met de achterliggende nieuwbouw verbonden, door een overdekt atrium. Bezoekers kijken vanaf dit binnenplein dwars door het nieuwe gedeelte, waar op twee lagen flexplekken voor ambtenaren komen. “Dit symboliseert een open en klantvriendelijke uitstraling”, legt Pachen uit. Het college van Burgemeester en Wethouders zit in de oude pandjes en kijkt ook uit op het plein.
De grootste uitdaging voor de architect is de historie van het middeleeuwse stadje Vianen terug laten komen in de nieuwbouw van het stadhuis. Het vestingstadje is bijzonder vanwege het orthogonale grid met smalle, langgerekte percelen. Dit grid heeft Pachen vertaald naar een ontwerp voor het stadhuis.
De totale bouwkosten bedragen 5,85 miljoen euro.

Reageer op dit artikel