nieuws

Schade Moerdijkbrug blijft koffiedik kijken

bouwbreed Premium

De klapperende werktent en de stalen platen hebben niet veel schade aangericht aan het nieuwe brugdek van de Moerdijkbrug. Dat vermoedt Contec, leverancier van het hogesterktebeton (hsb).

Tijdens het storten van het hsb raakte de 100 meter lange doorwerktent vorige week donderdag beschadigd. In de avonduren klapperde de tent in zijn geheel een paar keer tegen het net gestorte wegdek. “Daardoor kunnen er stukken van de zachte bovenlaag afgeschraapt zijn”, meent Peter Buitelaar van Contec. Een dag later, toen de wind was gaan liggen besloot Rijkswaterstaat op basis van stormachtige weersvoorspellingen de doorwerktent in te klappen. Om de tent te kunnen strijken met een trailer en bokken werden over de laag hsb zoals gebruikelijk stalen platen gelegd.
Een kleine week later liggen de tent en de platen nog op hun plek. Buitelaar is niet bang dat ze zullen vastplakken aan het dek. “Hooguit zijn ze iets weggezakt in de mortel.”
De hoogte van de exacte schade die nog niet is vastgesteld, hangt af van de droogtijd. Volgens Buitelaar was de stort van vorige week donderdag om een uur of vijf in de middag afgerond. Ruim een dag later werden de platen op het dek gelegd.

Oneffenheden

“Ondanks de relatief lage temperatuur heeft het hogesterktebeton dan zeker een kwart tot de helft van zijn uiteindelijke sterkte bereikt. Daarom vermoed ik dat het wegdek slechts kleine oneffenheden van 1 à 2 centimeter zal vertonen.” Als dat klopt dan kunnen de littekens bij het aanbrengen van de epoxylaag worden weggewerkt. In het ergste scenario, meent Buitelaar, zakken de platen tot aan het wapeningsnet 2,5 centimeter weg in het hogesterktebeton. Dan is wel een nieuwe laag nodig. “Maar, voorlopig blijft het koffiedikkijken.”
Voor het aanbrengen van hsb is een doorwerkvoorziening volgens Buitelaar onontbeerlijk. Het is nog niet bekend hoe de doorwerkvoorziening beschadigd raakte. Windkracht 7 – waarop de tent is berekend – was het niet. Ook mogelijk externe oorzaken worden bekeken.

Reageer op dit artikel