nieuws

Samenwerking met VS voor wateronderzoek

bouwbreed Premium

Een groep Nederlandse en Amerikaanse onderzoeksinstituten beginnen samen een onderzoeksprogramma op het gebied van crisismanagement bij overstromingen. Voor de samenwerking is 1,5 miljoen dollar beschikbaar.

Staatssecretaris Huizinga-Heringa (water) heeft in de Verenigde Staten afspraken gemaakt voor het gemeenschappelijk wetenschappelijke onderzoek en informatieuitwisseling. De Amerikanen hebben volgens Verkeer en Waterstaat veel interesse voor de Nederlandse technologie op het gebied van geïntegreerd water- en overstromingsbeheer. Nederland is vooral geïnteresseerd in Amerikaanse kennis op het gebied van het beperken van de gevolgen van een overstroming.
Afgesproken is dat de University of Colorado, University of Delaware, George Washington University en het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement gaan samenwerken. Het onderzoekscentrum, Dutch-American-International Centre for Water and Emergency Management, wordt gevestigd in Washington.
Met de overeenkomst voor het gemeenschappelijke onderzoek heeft de staatssecretaris haar driedaagse bezoek aan New Orleans afgesloten. Tijdens het bezoek bleek dat het Nederlandse beleid op het gebied van waterveiligheid in Amerika in een goed blaadje staat. De invloedrijke Amerikaanse senator Mary Landrieu schoof tijdens het bezoek Rijkswaterstaat naar voren als een voorbeeld voor de Amerikaanse evenknie, het Army Corps of Engineers.

Partnerschap

De senator toonde zich ook voorstander van een partnerschap tussen New Orleans en Rotterdam. De Maasstad verkent de mogelijkheden. Volgens Arnoud Molenaar, de watermanager van Rotterdam, kunnen beide steden veel van elkaar leren.
Huizinga-Heringa gaf na afloop van het bezoek aan dat zij veel heeft opgestoken van de Amerikaanse werkwijze op gebied van rampenbeheersing. Nederland oefent in november op grote schaal voor het eerst op een overstromingsramp. De Amerikanen doen al langer aan rampenbeheersing.

Reageer op dit artikel