nieuws

Projectplace inzetten bij internationale pps-tenders

bouwbreed

“Het werkt als een trein,” zegt projectmanager Paul Peekel van Strukton Integrale Projecten. Hij zet Projectplace in bij de tender van een dbfmo-concessie voor een tramlijn in Stockholm.

“Het werkt als een trein,” zegt projectmanager Paul Peekel van Strukton Integrale Projecten. Hij zet Projectplace in bij de tender van een dbfmo-concessie voor een tramlijn in Stockholm.
“Bij zo’n buitenlandse tender met partners uit vijf landen is de uitwisseling van gegevens lastig. Onze Zweedse partners hadden op een bepaald moment genoeg van onze Hollandse aanpak om alles per e-mail te doen en stelden toen voor om Projectplatzen te gebruiken”, zegt Peekel, “zoals het van oorsprong Zweedse Projectplace heet.” Na het starten van een proefproject was de projectmanager al snel enthousiast.
Peekel: “Het blijkt heel makkelijk om alle documenten van en naar de juiste plek te slepen en de juiste partijen snel toegang te geven. Zo hebben nu niet alleen onze zustermaatschappijen in Nederland en Zweden toegang, maar ook onze Engelse, Zwitserse en Duitse partners. En als we de vergaderopties straks toepassen, zal dat ook nog eens veel dure vliegtickets schelen.”
Aanvankelijk was Peekel wat sceptisch. Vóór Projectplace gebruikte hij al eens andere software. “Alles werd speciaal voor ons ingericht; dat kost een hoop tijd en geld. Bovendien moest er van alles op onze eigen computers worden geïnstalleerd. Omslachtig en niet handig”, verzucht hij.
Peekel: “Bij Projectplace viel het me op dat al dit voorbereidende werk niet nodig is. Het werkt meteen en het doet precies de dingen die je zou verwachten. Desondanks zijn er nog verstokte niet-meedoeners die stug vasthouden aan hun vertrouwde werkwijze.
Zo’n 20 procent van het projectteam gebruikt nog steeds e-mails met attachments. Dat komt omdat we Projectplace pas drie maanden na de start van ons project zijn gaan gebruiken. We wilden niet midden in een hectisch tenderproces geforceerd omschakelen van het een naar het ander.”
In zijn volgende project wil de projectmanager wel meteen zijn consortiumpartners overtuigen van de voordelen van Projectplace. “Ook al zullen zij mogelijk ervaring hebben met andere software en daaraan vast willen houden”, zegt Peekel. “Door Projectplace vanaf dag één van je project te gebruiken en de mensen geen keus te laten, kun je veel effectiever werken dan wanneer je meerdere systemen naast elkaar gebruikt.”
Dat de bouw conservatief is in het gebruik van ict, daar gelooft Peekel niets van. “Bij alle Strukton-bedrijven zijn we van alle gemakken voorzien en dat geldt ook voor de partners waarmee wij werken. Je moet van wanten weten om een kans te maken in de internationale tenderwereld van publiek-private samenwerkingsprojecten. Inhoud, kwaliteit en tijdige indiening van deze complexe tenders wordt mede bepaald door de manier waarop je dit soort systemen in je organisatie hebt geïmplementeerd.”

Reageer op dit artikel