nieuws

Powerkist tegen hogebetondrukken bestand

bouwbreed

Isobouw introduceert de Powerkist. Dit systeem moet de ‘grote’ broer worden van het huidige driedelige verloren bekistingssysteem van geëxpandeerd polystyreen. De Powerkist is met behulp van strippen polystyreen veel sterker gemaakt, waardoor de beruchte ‘klappers’ tot het verleden behoren.

Bodemplaat en zijwanden van de Powerkist zijn ruwweg om de anderhalve decimeter voorzien van enkele centimeters brede strippen van polystyreen, een aan eps verwant materiaal. Daardoor is de hechting optimaal en hergebruik van het samengestelde product geen enkel probleem. De felgekleurde strippen zijn overigens vrij gemakkelijk door te zagen wanneer sparingen of doorvoeren moeten worden gemaakt. Uit praktijkproeven is gebleken dat plaatselijk tot circa 60 procent van de strippen kan worden doorgesneden zonder kans op bezwijken van de zijwand.
De uit drie delen op te bouwen eps-bekisting voor funderingsbalken is de afgelopen jaren zeer succesvol gebleken, aldus algemeen directeur Will Kemperman. Er zijn honderdduizenden meters van het gepatenteerde systeem verkocht. Toch had dat succes ook een keerzijde: net iets te vaak bleek het lichtgewicht eps niet bestand tegen een hoge betonbelasting. Het wegklappen – vandaar de benaming ‘klapper’ – van de bekistingzijwand maakt aannemers en betoncentrales niet vrolijk, want het levert een hoop troep en tijdverlies op. Aangezien er steeds complexere en omvangrijker bouwprojecten opdoemen, neemt de vraag naar grotere formaten funderingsbekisting de komende jaren toe. Dat betekent nog hogere betonbelastingen, meer kans op vormverandering door uitbuiging en uiteindelijk ook een toenemende kans op ‘klappers’.

Trekkrachten

“Hoe voorkom je klappers?” Op die vraag is volgens productontwikkelaar Hugo Smits een tweeledig antwoord te geven: “Of de aannemer neemt aanvullende maatregelen, zoals zand of grond tegen de zijwand aanbrengen of extra balken. Dat kost hem veel tijd en geld. Of wij verbeteren de eps-bekisting. Met die laatste uitdaging zijn we aan de slag gegaan.”
De eigen R0x26D-afdeling van het moederconcern (Isobouw is onderdeel van de Synbra Group) werd gevraagd om de funderingsbekisting aan een nader onderzoek te onderwerpen. Het uitgangspunt was simpel: net als beton is eps sterk onder druk, maar slecht bestand tegen trekkrachten. Met behulp van geavanceerd crashtest software uit de automobielindustrie, gevolgd door laboratoriumproeven, is daarom uitgebreid gekeken naar het krachtenspel tijdens de betonstort. Hieruit is enerzijds het meest gunstige profiel voor de zijwanden ontstaan en anderzijds de meest logische plek voor de versterkingsstrippen. Want waar de geëxpandeerde polystyreenbolletjes, die voor 98 procent uit lucht bestaan, zelf niet sterk genoeg zijn om de grote trekkrachten op te nemen, is de basisstof polystyreen dat in stripvorm wel.
Smits: “Dat maakt de kist heel erg sterk, sterker dan in onze verwachting mogelijk was. De combinatie met ps maakt de eps constructief gezien bijna onverwoestbaar.” Waarop hij een gewaagde, maar voor de bouw aantrekkelijke belofte durft te doen: “Wij willen met de Powerkist 0,0 procent klapkans garanderen.”

Ingebouwdehoek

Aangezien de funderingsbekisting min of meer opnieuw is ontworpen, konden tegelijkertijd nog enkele verbeteringen worden aangebracht. Zo kregen de wanden aan de binnenzijde lichte inkepingen voor een betere betonhechting en de bodem een maatraster. Grootste stap voorwaarts is echter de ingebouwde hoekmogelijkheid in de bodemplaat. Inkepingen overdwars geven aan waar één van de ingebouwde ps-strips eruit is te ritsen om een gleuf te maken waarin precies een zijwand past. Hierdoor vervalt de noodzaak voor zowel producent als verwerker om aparte hoeken op voorraad te houden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels