nieuws

Ook het bouwen van scholen kun je leren

bouwbreed Premium

Architect Herman Hertzberger heeft niet alleen een lange staat van dienst, zijn omvangrijke oeuvre omvat ook de bouw van ruim dertig scholen. Hij noemt scholenbouw vandaag de dag een van de weinige deelgebieden binnen de architectuur waarbij de ontwerper nog de menselijke condities kan bepalen en beïnvloeden. In het boek Ruimte en Leren legt hij zijn ruime ervaring, kennis en opvattingen vast in een theoretische beschouwing over de ruimtelijke condities van leren. Het boek is rijk geïllustreerd met eigen werk en dat van anderen. Volgens Hertzberger moet er bij schoolgebouwen evenwicht zijn tussen gebruik, functionaliteit en architectuur, waarbij die laatste geïnspireerd wordt door het onderwijs.

Architect Herman Hertzberger heeft niet alleen een lange staat van dienst, zijn omvangrijke oeuvre omvat ook de bouw van ruim dertig scholen. Hij noemt scholenbouw vandaag de dag een van de weinige deelgebieden binnen de architectuur waarbij de ontwerper nog de menselijke condities kan bepalen en beïnvloeden. In het boek Ruimte en Leren legt hij zijn ruime ervaring, kennis en opvattingen vast in een theoretische beschouwing over de ruimtelijke condities van leren. Het boek is rijk geïllustreerd met eigen werk en dat van anderen. Volgens Hertzberger moet er bij schoolgebouwen evenwicht zijn tussen gebruik, functionaliteit en architectuur, waarbij die laatste geïnspireerd wordt door het onderwijs.
Ruimte en leren. Lessen in architectuur 3, Uitgeverij 010, 256 pagina’s, € 29,50.
ISBN 978 90 6450 645 1. In mei verschijnt een Engelstalige editie.

Reageer op dit artikel