nieuws

Onderheid sportveld dure oplossing

bouwbreed

Amper vijf jaar na oplevering zijn drie kunstgrasvelden van hockeyclub Rotterdam al weer vervangen. Ze zakten weg in de slappe bodem van de Schiebroekse polder. Er is nu gekozen voor een onderheide constructie.

De mat oplichten, aanvullen met zand en vervolgens weer terugklappen kon niet bij de Rotterdamse sportvereniging. Bij een zandingestrooid kunstgrasveld is dat misschien mogelijk, maar bij een waterveld niet.
De drainerende zoab-laag onder het kunstgras zit daar volgens Eric Sarelse in de weg. De ontstane kuilen vullen met extra zoab biedt geen oplossing, omdat die een extra belasting opleveren van de slappe ondergrond. Daarom is gekozen voor een betonnen bak, die met in totaal zevenhonderd palen van 18 meter lengte is onderheid. Daarmee zijn de velden volgens Sarelse, bedrijfsleider van BAM-dochter Nootenboom Sport de duurste sportvelden van Nederland geworden. Misschien wel van de wereld.

Haast

Hockeyclub Rotterdam had haast met de vervanging van de nog piepjonge velden, aangezien de vereniging deze zomer gastheer is van de Champions Trophy. Dat is het toernooi waarin de nationale teams van de zes beste hockeylanden van de wereld tegen elkaar uitkomen.
Daardoor stond volgens Sarelse een flinke druk op het werk. De tweelaagse zoab onder de hockeyvelden moest in januari worden gedraaid. Niet de beste periode voor dit soort werk. Gelukkig ging het goed. Eerst was al 15 centimeter lavastenen aangebracht op 50 centimeter drainerend m3c-zand. Dat hele pakket was gelegd op de ongeveer 30 centimeter dikke vloer van de betonnen bak.
Voor het monteren van de grasmat besloot Nootenboom een tent in te zetten. Want bij dat karwei is echt elke druppel water uit den boze. Ook dat jaagde de kosten van de renovatie op, want normaal gesproken wordt gewacht op droog bestendig weer en gebeurt dat in de open lucht. Tentenverhuurder De Boer uit Alkmaar plaatste twee grote Jumbo-hallen waarmee het veld compleet werd overdekt. Nadat het eerste veld op die manier was voltooid, werden de twee hallen met een kraan opgetild en over het volgende veld geplaatst.
Binnen de tent werden de verschillende banen van de grasmat, type Astro system 5, aan elkaar genaaid. Als de eerste baan is uitgerold wordt de tweede daar op zijn kop bovenop gelegd, vastgenaaid en vervolgens teruggeslagen. Alle volgende banen worden volgens het zelfde procedé vastgenaaid. Omdat op de middellijn van het veld de kolommen van de tenten stonden, moest er wel wat gepuzzeld worden om goed uit te komen.
Het tweede veld is inmiddels goedgekeurd door NOC-NSF; het derde veld wordt volgende week door de keurmeesters onder de loep genomen. Het eerste veld werd vorig jaar zomer al vervangen.

Reageer op dit artikel