nieuws

Omgevingsvergunning staat of valt met kennis

bouwbreed Premium

“Iedereen komt handjes tekort. Daar zit het probleem. Dat geldt voor gemeenten, maar net zo goed voor bouwers en architecten. Dat levert een vertragende factor op. We kunnen wel veel willen, maar we moeten het ook aankunnen”, verwoordde projectontwikkelende bouwer De Leeuw de vrees tijdens een bijeenkomst van de Regieraad Bouw Regio Randstad.

“Iedereen komt handjes tekort. Daar zit het probleem. Dat geldt voor gemeenten, maar net zo goed voor bouwers en architecten. Dat levert een vertragende factor op. We kunnen wel veel willen, maar we moeten het ook aankunnen”, verwoordde projectontwikkelende bouwer De Leeuw de vrees tijdens een bijeenkomst van de Regieraad Bouw Regio Randstad.
Over het kennisniveau van gemeentelijke ambtenaren vooral bij kleinere gemeenten bestaan in de bouw al langer klachten. De vrees bestaat dat dit nog erger gaat worden als gemeenten de nieuwe vergunning gaan beschouwen als een mogelijkheid om het met minder mensen te kunnen doen. Dat is echter een groot misverstand.
Nu al maken gemeenten soms misbruik van de mogelijkheid om termijnen te overschrijden door te doen alsof een aanvraag onvolledig is ingediend. Zo vertelde een ontwerper dat hij na enkele weken zijn aanvraag terugkreeg omdat hij geen kapvergunning had gevraagd. “In een straal van 100 meter rond het project was geen boom te bekennen. Maar wel mooi zes weken uitstel voor de gemeente. En als je dan klaagt, dan zeggen ze dat je niet zo flauw moet doen.”
Hij vreest dat dit nog erger gaat worden met de omgevingsvergunning, omdat de behandeling van maximaal 25 vergunningen in een aanvraag, de processen nog complexer worden.

Werkdruk

Hij erkent dat de betrokken gemeenteambtenaren nu al vaak zuchten onder hoge werkdruk. “Dat zal er in het nieuwe systeem niet beter op worden”, denkt hij
Volgens dagvoorzitter Harry Starren vraagt de nieuwe omgevingsvergunning om meer samenwerking en het delen van kennis. “Kennis delen is geen keuze meer. Het gebrek aan personeel maakt het noodzakelijk”, meent hij.
Daarbij gaat het om kennis delen tussen verschillende overheden maar ook tussen overheden en markt.

Reageer op dit artikel