nieuws

Nieuw huis prijst zich uit de markt

bouwbreed

Nieuwe woningen zijn vorig jaar 12 procent duurder geworden. Het is een van de oorzaken van de stagnatie in de verkoop, weet de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

De bouwkosten zijn in het eerste kwartaal van vorig jaar met 8 procent gestegen en ook in de latere kwartalen verder omhoog gegaan. De verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen zijn daar in eerste instantie bij achtergebleven. In het eerste kwartaal bleef de stijging beperkt tot 1 procent. “Uiteraard is zo’n situatie waarbij de kosten harder stijgen dan de verkoopprijzen niet lang vol te houden”, aldus de Thermometer Koopwoningen van de NVB.
Uiteindelijk leidde dit tot een gemiddelde verkoopprijs ultimo 2007 van 285.000 euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. Over heel 2007 kwam de stijging uit op gemiddeld 7 procent. Als de woningprijzen de afgelopen 15 jaar de inflatie hadden gevolgd, dan zou een nieuwe woning nu 170.000 euro hebben gekost.

Klandizie

Het gevolg hiervan is geweest dat veel klandizie verloren is gegaan, vooral aan de onderkant en in het midden van de markt en dat op veel plekken de verkoop hooguit druppelsgewijs verloopt bij een groeiend aanbod. “In 2007 zijn er 13 procent minder nieuwe woningen verkocht, waarbij de verkoopdaling van bestaande woningen beperkt bleef tot 3,5 procent. Dat zegt genoeg”, aldus de NVB.
De prijsexplosie van de afgelopen tien jaar is voor het grootste deel veroorzaakt door de stijging van de grondkosten. Die zijn in die periode bijna verviervoudigd. De bouwkosten gingen in diezelfde tijd met 40 procent omhoog, dat is meer dan de inflatie van 23 procent maar iets minder dan de stijging van de gezinsinkomens die 46 procent hoger zijn geworden.
Daarnaast hebben nieuwe eisen van de overheid een niet geringe invloed gehad. Die kostten in 2007 ruim 21.000 per woningen tegen 5600 in 1997. De extra kwaliteit die ontwikkelaars wilden verdubbelde van 4621 euro in 1997 naar 9446 euro vorig jaar.
>Vervolg op pagina 6

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels