nieuws

New York verbetert openbaar vervoer

bouwbreed

De New York Metropolitan Transit Authority (MTA) wil de komende vijf jaar 30 miljard dollar investeren in verbetering van het openbaar vervoer. Het geld gaat voor een groot deel naar onderhoud aan ernstig verwaarloosde metrostations.

Ook reparaties aan het 3200 kilometer lange metronet, de bouw van nieuwe stations en de aanleg van tolstroken langs bestaande invalswegen hebben prioriteit. Daarnaast wordt het metronet voor het eerst sinds de jaren twintig van de vorige eeuw uitgebreid met een nieuwe metrolijn onder Second Avenue. De uitbreiding van het net is onder meer nodig omdat New York er tussen nu en 2025 een miljoen inwoners bij krijgt.
MTA haalt een deel van het geld voor de uitvoering door tol te heffen. Burgemeester Bloomberg heeft vorig jaar een plan gelanceerd waarbij elke auto die het deel van Manhattan ten zuiden van 60th Street binnenkomt 8 dollar moet betalen. Een vrachtwagen moet 21 dollar betalen. De tolheffing geldt tussen zes uur ’s morgens en zes uur ’s avonds. Momenteel maken dagelijks bijna een miljoen automobilisten gebruik van dit deel van Manhattan. De verwachting is dat na het invoeren van de tol veel meer automobilisten kiezen voor het openbaar vervoer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels