nieuws

‘Nederland moet gidsland worden voor innovatie’

bouwbreed

Nederland heeft uitstekende bouwers en ook prima onderzoekers, maar die twee profiteren niet genoeg van elkaar, zegt de Delftse hoogleraar Mick Eekhout vandaag in de Cobouw-bijlage over de BouwRai 2008. Vandaar dat hij het Speerpunt Bouw aan het formeren is.

Door het Speerpuntinitiatief van de drie Nederlandse technische universiteiten moeten innovaties makkelijker doordringen tot de praktijk. De ambitie van het Speerpunt is niet mis: “Nederland gidsland maken voor innovatie in de Europese bouwindustrie. De hele bouwsector moet dankzij effectief toegepaste onderzoeksresultaten beter, sneller en vernieuwender gaan werken”, zo luidt het in een startnotitie. Eekhout ziet Speerpunt Bouw ook als een eerste aanzet voor het intern en extern financieren van een nieuwe onderzoekskoepel. Met een jaaromzet van 80 miljard euro – 10 procent van het bruto nationaal product – heeft de bouw daar wat hem betreft recht op.
Door oprichting ervan kan de bouw aanspraak maken op Europese en nationale onderzoeksfondsen en beter aansluiting vinden bij grote EU-projecten. Wanneer vanuit het Speerpunt grote, veelomvattende vraagstukken zijn geformuleerd, worden die ter discussie voorgelegd aan de rijksbouwmeester, wetenschappers en brancheorganisaties, maar ook aan bouwbedrijven.
De ambitieuze plannen van Speerpunt Bouw worden gepresenteerd tijdens de BouwRai die van 1 tot en met 3 april wordt gehouden.
> Bijlage Bouwrai

Reageer op dit artikel