nieuws

Muurplaat voor elke dakhelling

bouwbreed

De aansluiting van een houten kapconstructie op andere bouwdelen kan slimmer en efficiënter. Daarom bedacht De Mâr Houtkonstrukties de ‘smart’ muurplaat. Door de aansluiting een ronding te geven, volstaat één muurplaat, onafhankelijk van de dakhelling.

De in Grou gevestigde fabrikant van houtsysteembouw-constructies lanceert de modulaire muurplaat op de Bouwbeurs Zuid-Nederland in Den Bosch. Het gaat om een rond lopende muurplaat die onafhankelijk van de dakhelling kan worden toegepast.
“Wij hebben één universele muurplaat bedacht. Deze modulaire muurplaat is voorzien van een ronding en sluit daardoor altijd aan op de overige bouwdelen”, licht directeur J. Rijpma van De Mâr Houtkonstrukties BV toe. Hij vergelijkt de muurplaat met “een kniegewricht” waarover de afschuifregel schuift. “De hoek van de muurplaat moet corresponderen met die van de afschuifregel. Door die ronde vorm past deze muurplaat altijd, ongeacht de dakhelling.” De universele muurplaat is toe te passen op daken met een helling van 15 tot 67 graden. “Zeker bij kappen met verschillende muurplaattypen is dit een efficiënte oplossing.”

Veiligheid

De muurplaat is standaard leverbaar in drie hoogtes (100, 150 en 175 millimeter). “We zijn nu bezig met de opvulblokjes om het systeem nog modulairder te maken.”
De fabrikant past de muurplaat inmiddels al een jaar met succes toe. “Door zijn eenvoud hadden we niet gedacht dat deze vinding zo spectaculair zou zijn. Het moeilijkste was de uiteindelijke ronding te bepalen en de veiligheid op de bouwplaats te garanderen.”

Efficiënt

Eerst wordt de muurplaat gesteld op het onderliggende casco. Vervolgens vindt het aanbrengen van de prefab kapconstructie plaats waaraan de afschuifregel al zit gemonteerd. “De helling van de afschuifregel waarborgt de veiligheid bij het plaatsen van het dakelement.”
Circa 60 procent van alle opdrachten is bij De Mâr Houtkonstrukties voorzien van de modulaire muurplaat. Het bedrijf heeft octrooi op de vinding aangevraagd. “We onderzoeken nu de mogelijkheid om dit custom made product onder licentie te laten produceren.”
Volgens Rijpma biedt het modulaire knooppunt vooral efficiëncyvoordelen. “Als fabrikant kunnen we deze muurplaat in één keer profileren en dus in grote hoeveelheden leveren.
Aannemers kunnen de muurplaat op voorraad aanleggen en er direct over beschikken.” Naast het logistieke aspect, draagt het product ook bij aan faalkostenreductie. “Een aannemer hoeft de verschillende muurplaten niet meer te sorteren en kan zich dus ook niet vergissen.” De meerprijs van de ‘smart’ muurplaat ten opzichte van een traditionele muurplaat is circa 25 eurocent per meter.
Rijpma wijst en passant ook nog op de verbeterde afwerking van de scharnierkap. “Wij leveren dakelementen die van binnen wit zijn afgewerkt. De Bouwbeurs Zuid-Nederland onder het motto ‘Samenwerken aan een beter bouwresultaat’ is nog tot en met vandaag te bezoeken in de Brabanthallen.

Reageer op dit artikel