nieuws

Modelserver mijlpaal voor ict in de bouw

bouwbreed

In april begint de eerste modelserver in de Nederlandse bouwwereld te draaien. Deze First Dutch Modelserver (projectnaam: FiDuMo) betekent een heuse mijlpaal in de lange weg die de ict in de bouw heeft afgelegd.

Nadat in 2006 eerdere pogingen mislukten om in Nederland een modelserver van de grond te krijgen, is nu eindelijk de kogel door de kerk. De discussie over een centrale BIM met gestandaardiseerde informatieuitwisseling dreigde vorig jaar te verzanden, maar een aantal koplopers in de bouw en enkele softwarehuizen grepen in.
Projectontwikkelaars, architecten, aannemers, softwareleveranciers en ict-adviesbureaus gingen concreet aan de slag om de First Dutch Modelserver op te tuigen.
“Vergelijk het met een speeltuin. Ruim een jaar kan er in de zandbak worden gespeeld om daadwerkelijk de impact te ervaren op de eigen organisatie bij het samenwerken aan een BIM. Een instelling of bedrijf kan een kaartje kopen om mee te doen. Nu het project staat en de founders hun schouders eronder hebben gezet, starten we vanaf 1 april met enkele projecten die in de modelserver worden gestopt. Dat zullen in eerste instantie geen heel grote, maar behapbare projecten zijn”, zegt directeur Yvo van Wijk van Portiva, die naast softwarehuis Cadvisual FiDuMo heeft geïnitieerd.
FiDuMo heeft een capaciteit van enkele honderden gigabites. De modelserver is gebaseerd op het principe van de Scandinavische EPM-server, maar er moet nog flink wat gebeuren om de inhoud aan te laten sluiten op de bouwsector.
De Lexicons met de NEN-normen worden in de server gestopt en er komen softwarematige koppelingen tussen de ERP- en CAD-pakketten waarmee deelnemende bedrijven werken en de IFC-standaard. Dat is belangrijk opdat tijdens het im- en exporteren van data geen informatie verloren gaat.
Portiva en Cadvisual ontwikkelen een voor webbrowsers geschikte interface én een op Microsoft Sharepoint gebaseerde portal. Daarin kunnen de deelnemers aan zowel BIM’s als gerelateerde projectinformatie werken.

Herstelpunten

Het informatiemodel op de server is in zijn geheel of in delen te downloaden. Iedere deelnemer kan straks met zijn eigen webbrowser live contact maken, vanuit eigen CAD- en ERP-pakketten wijzigingen aanbrengen in het bouwmodel of andere data en deze modificaties publiceren aan de modelserver. Intelligente samenvoegtechnologie en clashcontrol zorgen ervoor dat ontwerpfouten tijdig worden opgemerkt.
Het is ook mogelijk om, net als in Windows XP en Vista herstelpunten aan te maken in de modelserver. Dit kan nodig zijn als partijen gelijktijdig aan een bouwmodel werken, waardoor verschillende versies kunnen conflicteren.
Onder grote druk van de International Alliance for Interoperability (IAI) waarvan BuildingSmart onderdeel uitmaakt, zijn uit allerlei landen softwarehuizen en bouwbedrijven aangesloten. Hiermee wordt IFC wereldwijd de uniforme ‘taal’ waarmee in de modelserver tussen projectpartners informatie wordt uitgewisseld. Dat is in diverse teken -en rekenpakketten steeds meer het geval.

IFC-standaard is uitgangspunt

Circa tien aan de bouw gelieerde bedrijven gaan stuk voor stuk projecten inbrengen bij de First Dutch Modelserver en aansluitend via de IFC-standaard data uitwisselen. De deelnemers aan het project en in mindere mate de PSIBouw financieren het innovatieve project.
“Voorwaarde aan deelname aan FiDuMo is in elk geval, dat je de IFC-standaard ondersteunt, anders is deelname onmogelijk.”
Volgens Van Wijk melden zich steeds meer bedrijven uit de bouwkolom aan om een bouwproject in dit unieke initiatief onder te brengen en voor weinig leergeld veel ervaring opdoen met samenwerking aan een BIM-model.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels