nieuws

MNP: Rijk was te zuinig met stimulans zonne-energie

bouwbreed Premium

Zonne-energie en nieuwe woningconcepten hebben op lange termijn in Nederland grote mogelijkheden. Dat blijkt uit het rapport Zonne-energie in woningen van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Volgens het rapport heeft de Nederlandse overheid het afgelopen decennium geen “effectief ondersteunend” beleid gevoerd voor zonnestroom en zonnewarmte. Voor het halen van energiedoelen van de overheid en de Europese Unie tot 2020 draagt zonne-energie slechts in zeer beperkte mate bij.
Het voor zonne-energie beschikbare dakoppervlak kan maximaal een elektriciteitsproductie opleveren gelijk aan 60 tot 95 procent van de huidige elektriciteitsvraag in heel Nederland en een warmteproductie van ongeveer 20 procent van het huidige aardgasgebruik in huishoudens, aldus het MNP.

Prijs

De vraag van consumenten naar elektriciteit en verwarming zal de komende tientallen jaren afnemen, voorspelt het planbureau. Dat heeft onder andere te maken met verbeterde isolatie en nieuwe bouwconcepten zoals passiefbouw, gebouwen zonder een traditioneel verwarmings- of koelsysteem.
Zonne-energie is schoon, maar duur en daardoor nog maar weinig toegepast in woningen en gebouwen in Nederland. Het is van belang om de prijs van zonne-energie omlaag te krijgen, aldus het MNP, want de techniek is wellicht hard nodig op de lange termijn. Daarvoor is niet alleen onderzoek nodig, ook het opdoen van ervaring in de praktijk en schaalvergroting. (ANP)

Reageer op dit artikel