nieuws

MIPIM 2008

bouwbreed

Vorige week liepen er in het Franse Cannes meer dan dertig duizend vastgoedmensen rond in het kader van de jaarlijkse vastgoedbeurs Marché International des Professionnels de l’Immobilier, MIPIM (Zie ook column Lenny Vulperhorst, 18 maart). Het weer was zonnig en er was meer dan voldoende eten en drinken. Er werd ook gewerkt, gepraat, overlegd en geluisterd.

Vorige week liepen er in het Franse Cannes meer dan dertig duizend vastgoedmensen rond in het kader van de jaarlijkse vastgoedbeurs Marché International des Professionnels de l’Immobilier, MIPIM (Zie ook column Lenny Vulperhorst, 18 maart). Het weer was zonnig en er was meer dan voldoende eten en drinken. Er werd ook gewerkt, gepraat, overlegd en geluisterd.
Na jaren zeuren zag ik op de beursvloer een nieuwe stand van de Regio Holland, voorheen Randstad Holland. Deze naam wisselt steeds om het grote buitenland in verwarring te brengen. De beursstand is vernieuwd, opgeleukt met NL-design, een hele verbetering. Maar toen ik 20 meter verder op de stand van Kopenhagen kwam, wist ik het weer. Denemarken had veel meer geld over voor economische ontwikkeling dan ons landje. De Deense stand was prachtig.
Minister Cramer van Milieu hield drie lezingen over Ruimtelijke Ordening en Milieu. Haar horend realiseerde ik me dat ons land geen minister van R.O. heeft, mevrouw Cramer is veel te licht voor dit vak, misschien weet zij iets van Milieu. Volkshuisvesting heet nu de minister van Wonen, ook al geen zwaargewicht.
Hoog tijd voor een ministerswissel en tijd voor een zware minister van R.O. en V.. Cramer strooide in haar voordrachten met zoveel plannen, regels, voornemens en onderzoeken dat het iedereen duizelde. Unaniem was men van mening dat zij er niets van terecht zal brengen. Eén onderwerp vond ik opmerkelijk. Zij wil niet meer dat oude bedrijven uit stedelijke gebieden verdwijnen voor woningbouw. Oude bedrijventerreinen in of nabij woonwijken moet weer nieuwe bedrijventerreinen worden. Nou, dan stel ik voor dat zij eens met al die wethouders gaat praten, die goede bedrijventerreinen omtoveren in woonwijken, ver van de arbeidsplaatsen af. Op de Zuidas-stand hoorde ik dat onze minister van Financiën maar niet kan besluiten over de financiering van het dokmodel, waarbij alle (spoor-) wegen onder de grond gaan. De vastgoedmarkt zegt: wat hij ook beslist, het maakt niet uit. Of hij betaalt (mee) of we betalen het zelf. Maar beslis meneer Bos. Inmiddels heeft de Raad van State twee bestemmingsplannen van de Zuidas vernietigd en daardoor liggen enkele projecten voor lange tijd stil. Over die Raad krijg ik het gevoel dat die aan revisie toe is, dit instituut is nu uit de tijd. Als ik tenminste kijk hoe zij omgaan met zaken waarover zij zowel adviseren vooraf en later op achterhaalde ideeën vernietigen.
De gedeputeerde van R.O. van Noord-Holland hoorde ik zeggen dat hij serieus is met het plan om het autorace-circuit van Zandvoort te verplaatsen naar Den Helder. Ik vind het een goed plan en ik geloof hem, want kijk maar wat hij heeft gedaan voor het eiland Wieringen. Het komt er. Het was een goede MIPIM, tot volgend jaar.
Hans Broeren

Reageer op dit artikel