nieuws

Meer allergeenarme huizen in Rotterdam

bouwbreed

Rotterdam – De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus wil dat er in Rotterdam meer allergeenarme woningen komen voor gezinnen met kinderen die lijden aan allergische astma. Dit naar aanleiding van een succesvolle proef in Barendrecht.

De GGD volgde daar in nieuwbouwwijk Carnisselande veertig gezinnen drie jaar lang. Van hen meldt 55 procent dat de astmaklachten in die tijd zijn afgenomen. Kinderen hoefden minder medicijnen te gebruiken en het schoolverzuim nam af. “We hebben hiervan geleerd en willen een vervolg in samenwerking met marktpartijen, zorgsector en verzekeraars”, aldus Karakus. “Er is vraag naar, want 1 op de 20 Nederlandse kinderen heeft astma.”
Corporatie Com.wonen bouwde het allergeenarme buurtje acht jaar geleden in samenspraak met de GGD, SEV en de Rotterdamse dienst Stedenbouw + Volkshuisvesting. De veertig sociale huurwoningen zijn uitgevoerd met gladde vloeren, centraal stofzuigsysteem, gesloten keukens en vloerverwarming. Huismijt krijgt daardoor geen kans. Daarnaast zijn bouwmaterialen met lage emissiewaarden gebruikt en is de buitenruimte ingericht met allergeenvrije planten. Alleen mensen die beloofden niet te roken en te barbecuen waren welkom in de proefwijk, huisdieren zijn verboden. Zuinig in gebruik zijn de woningen niet: door de verhoogde ventilatie van de woningen die werd toegepast is het gasverbruik relatief hoog.
Extra investering per woning per woning bedroeg 7000 euro. Volgens Dick Tommel (Raad van commissarissen Com.wonen) moeten gemeenten en ziektekostenverzekeraars bijspringen bij vervolgprojecten. “Anders komt de opbrengst niet in zak van degene die de investering moet doen.”
Jan de Jongste (longarts) reageerde kritisch. Hij mist wetenschappelijk bewijs waarom kinderen zich beter zijn gaan voelen. Gaat het om minder huisstofmijtallergieën, minder sigarettenrook of om minder virusinfecties? Verhuizen kan sowieso tot verbetering leiden. Verbetering van de longfunctie van de kinderen werd in Barendrecht proef niet aangetoond.

Reageer op dit artikel