nieuws

Materialenhandel kan winst fors opvoeren

bouwbreed

De winst van de bouwmaterialengroothandel kan jaarlijks met bijna 5 procent groeien door materialen tien dagen korter op voorraad te hebben.

Die conclusie trekt het onderzoek ‘Betere keuzes voor een hoger rendement’, dat ING uitvoerde in opdracht van de Koninklijke Hibin, de brancheorganisatie voor de bouwmaterialenhandel.
Per groothandel bedraagt de winst voor belasting gemiddeld 180.000 euro per jaar. Als de voorraad gemiddeld veertig dagen wordt opgeslagen in plaats van de gebruikelijke vijftig dagen, groeit de winst met gemiddeld 4,86 procent tot 188.750 euro. Volgens het onderzoek erkent 95 procent van de bouwmaterialenhandelaren het nut van efficiënt voorraadmanagement. Niettemin is een meerderheid van de ondernemers slordig met het beheren van zijn voorraden.
De handelaren willen een breed assortiment in huis hebben en zijn tegelijkertijd bang dat ze te grote en daardoor onverkoopbare voorraden binnen halen. Meer dan de helft van de groothandelaren, 70 procent, zegt niettemin dat hun voorraden de afgelopen drie jaar groter zijn geworden.
De bouwmaterialengroothandel houdt vast aan omvangrijke voorraden van uiteenlopende materialen omdat hun klanten zelf niet over voldoende opslagruimte beschikken. Dit gegeven krijgt een zwaarder accent omdat het aantal bouwprojecten in binnensteden toeneemt. Hibin tekent daarbij aan dat de leden nauwelijks een onderscheid maken tussen artikelen die veel worden gevraagd en spullen die lang in de kast blijven liggen. Door van de laatste groep producten minder in huis te hebben, wordt het voorraadbeheer verbeterd en groeit de winst. “Eén dag reductie van de opslagduur kan alleen al door besparing van de rentekosten op jaarbasis 0,5 procent winst opleveren”, stelt Hibin vast.
Ook vindt de brancheorganisatie het belangrijk dat haar leden in kaart brengen welke kosten hun voorraadbeheer met zich meebrengt.

Reageer op dit artikel