nieuws

Leiden gaat regels voor bomenkap vereenvoudigen

bouwbreed

De gemeente Leiden behoort tot de Nederlandse steden die met een zogenoemde Groene Kaart de regels voor het kappen van bomen wil vereenvoudigen. Op deze kaart wordt onderscheid gemaakt tussen zones met waardevol groen dat extra bescherming verdient en groen dat gemakkelijker voor rooien in aanmerking komt.

De bouw kan van de nieuwe regelgeving profiteren, omdat voortaan in één oogopslag duidelijk is op welke plaatsen bezwaren of tijdrovende procedures te verwachten zijn bij het aanvragen van een kapvergunning. “Straks kunnen we situaties voorkomen, dat bij bouwplannen op het laatste moment wordt gezegd: o ja, daar staan nog bomen, en dat er vertragingen van drie maanden of langer optreden”, aldus de woordvoerder van de gemeente Leiden. Leiden wil de maatregel uit overwegingen van efficiëncy invoeren. Gemiddeld wordt slechts 2 tot 3 procent van alle aangevraagde kapvergunningen afgewezen. Het geld dat de gemeente kwijt is aan het toetsen van aanvragen, willen burgemeester en wethouders liever aan het milieu besteden.
De nieuwe regels zijn opgesteld in overleg met de Bomenstichting. Een verordening op basis van een Groene Kaart is al in meerdere steden in gebruik. Voorbeelden zijn Apeldoorn, Helmond en Landsmeer. E. Koot van de Bomenstichting verwacht dat veel meer gemeenten er mee gaan werken. De Groene Kaart werkt zo dat in principe bomen in beschermde zones met rust worden gelaten. Koot: “Alleen als er sprake is van een groot maatschappelijk belang, bijvoorbeeld de bouw van een ziekenhuis, zou de gemeente kunnen besluiten toch een monumentale boom om te zagen.”
De Bomenstichting wil de tot nu toe schaarse contacten met de bouwwereld intensiveren. Koot: “Tot nu toe is het duurzame in de bouw vooral in het bouwen zelf gaan zitten en minder in de buitenruimte, maar wij zien een toenemend respect voor het groen. Steeds vaker zie je dat bouwers monumentale bomen niet als een sta-in-de-weg ervaren, maar gebruiken als een waardevolle toevoeging aan hun project.”

Reageer op dit artikel