nieuws

Ketenautomatisering trend op Bouw 0x26 ICT

bouwbreed

Ketenautomatisering is dit jaar dé trend op de beurs Bouw 0x26 ICT. “Aannemers moeten oppassen dat ze niet aan eilandautomatisering doen”, waarschuwde Koos Kerstholt van Syntens.

Kerstholt verzorgde de eerste rondleiding voor aannemers tijdens de vierde editie van de beurs. Die voerde langs een vijftal ict-leveranciers die allemaal pretenderen het bouwproces te kunnen automatiseren.
Gistermorgen luisterden twaalf geïnteresseerden door een koptelefoon naar Kerstens, die door een microfoon uitleg gaf. Op de kleine, maar drukke beursvloer liep het opvallende gezelschap vervolgens gedwee achter de charmante tourguide aan. De eerste stop was bij Kraan, waar ze software kunnen huren voor projectadministratie en elektronisch inkopen. Bij Bouwinfosys is vergelijkbare software te koop en bij Bicto kan de dienst via internet worden afgenomen. Hiermee wil Reed Business, die samen met VNU de rondleiding bedacht, inzicht geven in welke automatiseringsmethoden te koop zijn op administratiegebied.
“Bezoekers willen worden geholpen hun weg te vinden. De rondleiding biedt alle basisinformatie, maar is geen reclametour”, motiveerde Paul Verdult, beursmanager van VNU. Opvallend genoeg stelde niemand een vraag tijdens de eerste rondleiding. Mogelijk heeft het leeftijdsverschil tussen de wat oudere aannemers en de vaak piepjonge standhouders daar iets mee te maken.

Vastgoedsector

Niet alleen de rondleiding is nieuw, ook de aanwezigheid van de commerciële vastgoedsector mag een primeur genoemd worden. Op de eerste editie in 2005 lag de focus alleen op de uitvoerende bouw. Inmiddels hoort daar ook de beherende bouw bij. Verdult wil dan ook steeds meer onderdelen van de bouwkolom erbijbetrekken. Naast aannemers worden ook architecten wegwijs gemaakt. Die groep gaat langs andere stands, voornamelijk met CAD-software. Dat spreekt meer tot de verbeelding, vindt Kerstholt. Bovendien is er volgens hem meer innovatie mogelijk in het ontwerpproces dan in het administratieproces.
“Integraal ontwerpen kan nog veel beter. Dat vereist niet alleen nieuwe ict-oplossingen, maar ook andere manieren van samenwerken. Bij het administratief proces hoef je alleen de juiste vorm van automatisering te vinden, want dat proces zelf verandert niet”, aldus de innovatieadviseur van Syntens. “Al is voor veel aannemers het elektronisch inkopen al een behoorlijk grote stap.”
Toch lijkt er met zo’n 90 standhouders weinig nieuws onder de zon op Bouw 0x26 ICT. Dat beaamt Kerstholt: “De samenwerking in de bouw gaat langzaam. Binnen de kolommen gaat de automatisering aardig, maar tussen de kolommen hapert het nog. Dat mag wel wat sneller.”

Reageer op dit artikel