nieuws

Kabinet besluit tot spoorverdubbeling

bouwbreed

Het spoor tussen Schiphol en Almere wordt binnen nu en vijf jaar grotendeels verdubbeld. Het kabinet trekt daarvoor 531 miljoen euro uit.

Dat heeft verkeerminister Eurlings gisteren bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Met de uitbreiding van de “ruggengraat” tussen Schiphol en Lelystad naar vier sporen wil het kabinet de groei van het aantal reizigers opvangen die wordt verwacht door de schaalsprong van Almere, waar uiteindelijk in 2030 60.000 nieuwe woningen moeten komen. “Er gaan nu al 40.000 treinreizigers per dag over de Hollandse Brug. Dat gaat verdubbelen. Het spoor kan dat niet aan”, aldus Eurlings.
Met de 531 miljoen euro wil Eurlings voor 2013 het bestaande spoor ten oosten en westen van station Amsterdam-Zuid uitbreiden en ook de Flevolijn naar Almere verdubbelen naar vier sporen. Eurlings zet daarnaast alvast voor de periode nog eens 75 miljoen euro apart voor het beheer en onderhoud van dit spoor. Voor aanvullende uitbreidingen van het spoor in op de langere termijn in het noordelijke deel van de Randstad is 744 miljoen euro gereserveerd. Eurlings wil volgend jaar besluiten welke maatregelen er tot 2020 nodig zijn op het spoor tussen Schiphol en Lelystad. In 2009 moet ook het besluit vallen over een geheel nieuwe tracé voor spoor en mogelijk de weg via het IJmeer.
Eurlings toonde zich gisteren opgetogen over het besluit tot uitbreiding. Volgens de minister komt daarmee het door hem gewenste metro-achtige systeem in de drukke delen van het land in beeld. “Binnen een paar jaar gaan we van 6 naar 12 treinen per uur.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels