nieuws

Isolatiefolie voorkomt koudebruggen dankzij geïntegreerde plakstrook

bouwbreed Premium

Een 1 centimeter dikke reflecterende isolatiefolie van 99 procent aluminiumfolie heeft zich in thuisland Frankrijk al in de praktijk bewezen. In combinatie met 12 centimeter minerale wol levert het een R-waarde op van 5,14.

Het ultradunne isolatiemateriaal, Airflex genaamd, weegt 615 gram per vierkante meter. De thermische barrière ontstaat door stilstaande lucht tussen reflecterend aluminiumfolie. Daarmee is het familie van de multifoils, zoals die vooral in Frankrijk veel worden toegepast. “Dit materiaal onderscheidt zich doordat het voor 99 procent uit aluminiumfolie van 30 micron bestaat. Daarnaast is het 100 procent water- en luchtdicht”, stelt Jules Keser van RefleXiso.
De in Den Bosch gevestigde importeur lanceerde de ultradunne folie tijdens de Bouwbeurs Zuid-Nederland op de Nederlandse markt. Het gepatenteerde materiaal heeft zich in Frankrijk reeds in de praktijk bewezen en wordt daar al jaren op grote schaal toegepast, op jaarbasis circa 2,5 miljoen meter. “In Frankrijk is het een veelvuldig beproefd isolatiemateriaal dat zich tot een van de meest gecertificeerde folies mag rekenen. Het is zowel CSTB (Frankrijk) als BBA (Engeland) getest. Frankrijk heeft weliswaar een iets ander klimaat, maar omdat het zowel naar binnen als naar buiten isoleert, is het ook voor Nederland interessant.”

Verwerkbaarheid

Het isolatiemateriaal kan worden toegepast bij daken, muren en vloeren. Vorig jaar ontstond op de Bouwbeurs opschudding aangezien een andere fabrikant van multifoils, Actis, een ongehoorde claim deed over de warmteweerstand. In dat opzicht is Airflex een stuk terughoudender. In combinatie met glaswol (120 millimeter) geeft het een R-waarde van 5,14 m2K/W en een u-waarde van 0,19 W/m2K.
Volgens Keser is het een relatief gemakkelijke en betaalbare mogelijkheid – de prijs van de folie voor de professionele markt ligt rond 15 euro per vierkante meter – om energieverbruik te reduceren.
Het flinterdunne materiaal laat zich makkelijk verwerken. Het is onder andere voorzien van een gepatenteerde maataanduiding en een geïntegreerde zelfklevende plakstrook. “De overlap van 4 centimeter zorgt voor optimale aansluiting en voorkomt koudebruggen. Bij natte weersomstandigheden blijft het lichte materiaal waterdicht.” Een vereiste is volgens Keser wel dat voldoende ventilatie plaatsvindt, zodat vrijkomend vocht weg kan. De kern van polyethyleenschuim werkt brandvertragend.
De productie van de folie vindt plaats in België en Frankrijk. Fabrikant KdB Isolation biedt een fabrieksgarantie van 10 jaar. Het isolatiemateriaal is verkrijgbaar bij Redumax, in rollen met een breedte van 1,20 meter voor 15 respectievelijk 30 vierkante meter en wordt standaard geleverd met 10 meter plakstrook.

Reageer op dit artikel