nieuws

Innovatie komt niet voort uit technische uitbreiding

bouwbreed Premium

Pelle Hjortblad vindt zijn internetoplossing Projectplace bij uitstek geschikt voor de bouwsector, waar immers een voortdurende strijd gaande is om de faalkosten te verminderen. De webbased aanpak helpt vooral projectmanagers efficiënter te worden.Vijf keer zo efficiënt een bouwproject managen. Dat kan met Projectplace, zegt Pelle Hjortblad, ceo van de gelijknamige internetoplossing die in de bouwsector hoge ogen gooit.

“Stel, ons programma kost 1000 euro, dan bespaart een organisatie 5000 euro op de projectkosten”, berekent Hjortblad uit de losse pols. Hij legt uit dat kosten voor Projectplace afhankelijk zijn van het aantal projecten en het aantal mensen dat daaraan deelneemt. Deze worden berekend op abonnementsbasis en kunnen variëren van 19,50 euro tot zo’n 7500 euro per maand.
Hjortblad: “Het gaat erom dat vooral projectmanagers efficiënter worden. Ze besparen veel tijd op hun administratieve taken.” Een van die taken is het beheren van documenten. Dat is meteen de reden waarom Projectplace is ontstaan in 1998. “Toen was het nog niet mogelijk om documenten met mensen buiten je eigen organisatie te delen”, volgens de ceo.
De kracht van het programma, vergeleken met concurrenten als Microsoft of Lotus Notes, zijn de eigen externe servers. Het is dus niet meer nodig die binnen het bedrijf te installeren. Bovendien maken medewerkers hierdoor altijd gebruik van dezelfde veilige projectomgeving.

Vergaderen

Inmiddels kan Projectplace veel meer dan de nieuwste versies van documenten beheren, zoals voortgangsrapporten maken of projectleden herinneren aan hun actiepunten. Sinds enige tijd is One2meet van Netviewer toegevoegd. Daarmee kunnen mensen via IP telefonie, video en chat met elkaar vergaderen en tegelijkertijd het beeldscherm delen.
Toch zit de innovatie van het programma niet zozeer in de technische uitbreiding. Hjortblad wil zich namelijk nog beter richten op het ondersteunen van projectmanagers en het delen van relevante kennis en vaardigheden tussen projectleden. Zoals het samen oplossen van problemen.
Dit laatste is volgens de hem uitermate geschikt voor de bouwwereld, die daarom al veel gebruikmaakt van Projectplace. “Minder fouten maken is de grootste uitdaging voor managers in de bouw. Het kan desastreus zijn wanneer specificaties veranderen en niet iedereen die informatie op tijd heeft”, voert de ceo als belangrijke reden aan.

Manager

Die manager blijft in de toekomst dan ook het belangrijkste aanspreekpunt van Hjortblad. “We proberen telkens een stap vooruit te lopen om projectmanagers efficiënter en zijn team meer betrokken te laten zijn.”
Hoewel Hjortblad toegeeft dat slechte managers hun project ook met Projectplace niet ineens goed gaan managen, wil hij hen wel een gemakkelijke tip meegeven: “Betrek alle projectdeelnemers. Dat heeft meer effect dan gedetailleerde planningen uitwerken.” n

Reageer op dit artikel