nieuws

Honger naar grondstof jaagt prest atie Fugro op

bouwbreed Premium

Sterk toenemende investeringen in onderzoek naar grondstoffen stuwen de prestaties van Fugro hoog op. De bodemspecialist uit Leidschendam voerde vorig jaar zijn omzet met een kwart op tot 1,8 miljard euro.

Alleen al de olie- en gasindustrie trekt komende jaren 332 miljard euro uit om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen. Fugro helpt bij de zoektocht naar nieuwe bronnen en is eveneens van de partij bij de plaatsing en het onderhoud van de installaties. De Leidschendammers verdienen driekwart van hun inkomsten in het segment olie en gas.
Ook de mijnbouw, goed voor 6 procent van de omzet, levert Fugro steeds meer werk. Landen als Frankrijk en de Verenigde Staten blijken voor hun energievoorziening versterkt in te zetten op kernenergie. Fugro krijgt daardoor meer orders om vanuit vliegtuigen uranium op te sporen.
De sector Bouw en Infra (14 procent van de omzet) blijft geenszins achter bij de algehele toename van het werk dat op Fugro af komt. Wereldwijd voert het bureau opdrachten uit ten behoeve van vliegvelden, landaanwinning en havenuitbreidingen. Ook dijken, tunnels en grote gebouwen staan op de orderlijst. De Leidschendammers concentreren zich steeds meer op de grote, complexe projecten.
De structuur van het bedrijf, met zijn hechte internationale netwerk, leent zich uitstekend om de steeds grotere opdrachtgevers op maat te bedienen. Nieuwe niches, variërend van wegenbeheer tot positionering ten behoeve van precisielandbouw, blijken gemakkelijk te integreren. Een aantal adviesdiensten (Offshore Geotechniek en Survey) zijn gebundeld in de nieuwe groep Geoconsultancy, met servicecentra in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en binnenkort ook in Zuid-Oost Azië.

Orderportefeuille

Op de omzet van 1,8 miljard euro in 2007 boekte Fugro een winst van 216,2 miljoen euro. Het resultaat pakt 53,3 procent beter uit dan over 2006. Ook over de orderportefeuille valt niets te klagen. Afgelopen jaarwisseling was het orderboek drie keer zo goed gevuld dan vier jaar geleden. Van de 1,5 miljard waarmee Fugro op 1 januari uit de startblokken vertrok, komt 515 miljoen euro van de divisie Geoscience, 648 miljoen van Survey en 295 miljoen van Geotechniek.
Om zo goed mogelijk te anticiperen op de sterk groeiende vraag, breidt Fugro fors uit in mensen en materieel. Het aantal medewerkers steeg vorig jaar met 1635 nieuwe gezichten tot 11.472. De omvang van de vloot nam toe tot vijftig schepen, waarvan 28 in eigendom. Nog dit jaar wordt het 55ste schip in gebruik genomen. In de periode 2008 – 2010 investeert Fugro 450 miljoen euro in zijn vloot.

Reageer op dit artikel