nieuws

Holcim mikt na topjaarop zeker 5 procent groei

bouwbreed

Holcim is vorig jaar geslaagd 149,6 miljoen ton cement te verkopen. De afzet lag 6,3 procent boven het niveau van 2006. Het Zwitserse bouwstoffenconcern kijkt terug op een topjaar.

Weliswaar daalde in volume de verkoop van asfalt en minerale bindmiddelen met enkele procenten maar de marges stegen tot 18,6 procent. Met 187,9 ton bleef de vraag naar toeslagstoffen vrijwel stabiel. De omzet van Holcim steeg met 8,1 procent tot 16,4 miljard euro. De winst verdubbelde bijna tot 2,3 miljard euro.
In Europa lieten vrijwel alle ondernemingen betere resultaten zien. De successen zijn te danken aan zowel de verbeterde interne efficiëntie als de gunstige marktomstandigheden. Tot de uitblinkers behoren Holcim Frankrijk/Benelux en Aggregate Industries uit Groot-Brittannië. De bruto omzet (ebitda) steeg in Europa met 22 procent tot 1,4 miljard euro.
In de regio Azië/Oceanië nam de omzet met 35 procent toe tot 1,1 miljard euro. De resultaten verbeterden sterk door de consolidatie van de Indische maatschappijen. Aanzienlijke groei komt uit Indonesië en de Filipijnen In Noord-Amerika daalde de omzet (587 miljoen euro) ondanks de zwakke dollar slechts 3,3 procent. Holcim kampt in Amerika met een afnemende vraag en hoge energieprijzen. Grootscheeps worden herstructureringsmaatregelen doorgevoerd.
Gezien de turbulentie op de financiële markten waagt Holcim zich niet aan heldere prognoses over 2008. De internationale spreiding van de activiteiten garanderen een dempend effect op lokale tegenslagen. Een groei van minstens 5 procent moet volgens Holcim ook dit jaar mogelijk zijn.

Levenscyclus

Het bouwstoffenconcern noemt beton na water het meest gebruikte goed in de wereld. Gezien de lange levenscyclus, beschouwt de onderneming beton als een van de aller milieuvriendelijkste bouwstoffen. “In de groeimarkten Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa bestaat een grote inhaalvraag”, constateert bestuursvoorzitter Kaspar Wenger. “Holcim ondersteunt duurzame oplossingen in de bouw. Dit is te meer dringend nodig omdat de bebouwde ruimte voor 40 procent van alle energiegebruik verantwoordelijk is”.

Reageer op dit artikel