nieuws

Hoge bomen

bouwbreed

“Ben ik nou zo slim, of zijn jullie nou zo dom?” Trainer Louis van Gaal staat bekend om zijn – laten we zeggen – duidelijke uitspraken. De hoge boom vangt veel wind, zeker wanneer zijn ploeg niet zoveel wint. Ik ben een Van Gaal fan, hoewel ik hem niet altijd even goed volg. Gelukkig verbaas ik me wel vaker. Zo viel ik van mijn kruk toen ik hoor- de over de proef met hoge bomen die Rijks-waterstaat langs de A50 uitvoert. De wegbeheerder wil weten in hoeverre hoge bomen vieze luchtjes verdrijven. “Dat hangt af van de windrichting en de boom-soort”, vertelde de deskundige mij. “En hoe hoger hoe beter, maar al met al geen gemakkelijk rekensommetje”, voegde hij er aan toe. Voor mijn gevoel had ik iets op-gestoken van de (plant)aardige man. Ik wist nu dat hoge bomen niet alleen wind vangen, maar ook fijn stof. Goh, dat zou wat zijn als na een jaar besproeiing en bemesting blijkt dat uitgerekend groen meer weg- en woningbouw mogelijk maakt. Dat is de wereld op zijn kop. Ik houd van hoge bomen. Van Gaal: “Dat mag jij vinden want daarom ben je een volwassen man.”

“Ben ik nou zo slim, of zijn jullie nou zo dom?” Trainer Louis van Gaal staat bekend om zijn – laten we zeggen – duidelijke uitspraken. De hoge boom vangt veel wind, zeker wanneer zijn ploeg niet zoveel wint. Ik ben een Van Gaal fan, hoewel ik hem niet altijd even goed volg. Gelukkig verbaas ik me wel vaker. Zo viel ik van mijn kruk toen ik hoor- de over de proef met hoge bomen die Rijks-waterstaat langs de A50 uitvoert. De wegbeheerder wil weten in hoeverre hoge bomen vieze luchtjes verdrijven. “Dat hangt af van de windrichting en de boom-soort”, vertelde de deskundige mij. “En hoe hoger hoe beter, maar al met al geen gemakkelijk rekensommetje”, voegde hij er aan toe. Voor mijn gevoel had ik iets op-gestoken van de (plant)aardige man. Ik wist nu dat hoge bomen niet alleen wind vangen, maar ook fijn stof. Goh, dat zou wat zijn als na een jaar besproeiing en bemesting blijkt dat uitgerekend groen meer weg- en woningbouw mogelijk maakt. Dat is de wereld op zijn kop. Ik houd van hoge bomen. Van Gaal: “Dat mag jij vinden want daarom ben je een volwassen man.”

Reageer op dit artikel