nieuws

Hardere stakingsacties bij installatiebedrijven

bouwbreed Premium

Installatieconcerns Imtech, GTI en Strukton Work­sphere gaan na Pasen twee dagen plat als er voor die tijd geen cao-akkoord is bereikt in de kleinmetaal. Dat hebben vakbonden bekendgemaakt.

FNV Bondgenoten en CNV Metaaltechniek hebben besloten over te gaan tot 48-uurs stakingen na de voor hen succesvol verlopen estafetteacties afgelopen week. Maandag legden de bonden het werk stil bij vestigingen van Worksphere. Een dag later was GTI aan de beurt. Donderdag moest Imtech eraan geloven. In totaal schreven op die dagen ruim 2500 werknemers zich in als staker.
Volgens onderhandelaar Jan Berghuis van FNV Bondgenoten is het personeel groot voorstander van hardere acties. “We hebben ze gevraagd of ze bereid zijn verder te gaan voor een nieuwe cao en kregen daar een unaniem ‘ja’ op. Ze gaan staken zolang nodig is.”
Door hardere acties in het vooruitzicht te stellen, voeren de bonden de druk op werkgeversorganisatie FWM om met een beter loonbod te komen, verder op.
Tot Pasen worden de ‘vriendelijkere’ estafettestakingen echter doorgezet. Volgende week zullen vijftig tot zestig kleinere bedrijven in de kleinmetaal platgaan, voorspellen de bonden. Berghuis: “Zolang de werkgevers weigeren met investeringen over de brug te komen, kunnen we niet anders dan doorstaken.”
Vakbonden eisen 3,5 procent meer loon en vinden dat de bedrijven meer geld moeten uitgeven aan scholing en opleiding van hun werknemers. FWM wil vooralsnog niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent op 1 januari 2009.

Heropenen

GTI en Imtech riepen partijen vorige week op om de onderhandelingen te heropenen. De twee bedrijven zijn van mening dat het verschil tussen werknemers en werkgevers niet onoverbrugbaar is. Zij vinden bovendien dat de bonden te snel zijn overgegaan tot acties.
In de kleinmetaal zijn 400.000 werknemers actief. Zij werken bij installatiebedrijven, maar ook bij garages en metaalbewerkingsbedrijven.

Reageer op dit artikel