nieuws

Haagse Passage laat zich van haar grillige kant zien

bouwbreed

Een ingewikkelde puzzel is het, de renovatie en uitbreiding van De Passage in Den Haag. De aannemer moet scheef bouwen, ornamenten reconstrueren en oude pandjes erbij trekken.

Het is net een Haagse Toren van Pisa. “De gevel staat 30 centimeter uit het lood, aan de kant van de Spuistraat. Bovendien heeft dit oudste overdekte winkelcentrum van Nederland een verrassend grillige plattegrond. Het inmeten is allemaal handwerk, we hebben veel touwtjes moeten spannen”, zegt Menno Frequin, uitvoerder bij Van Hoogevest Restauratie
Hij heeft het over fase twee van de renovatie van De Passage. Boven de huidige winkels in de Haagse Passage woonden vroeger de winkeliers. Maar die zijn allemaal verdwenen, vooral vanwege het gebrek aan buitenramen en de overlast aan geluid, denkt de uitvoerder.
Fortis Vastgoed kocht het Rijksmonument vijf jaar geleden en Provastgoed Nederland ontwikkelt in deze fase kantoorruimte.
Om een logische grote oppervlakte (maar liefst 1700 vierkante meter) te creëren, heeft de aannemer de afgelopen maanden veel bouwmuren op de eerste en tweede verdieping gesloopt. Daarvoor fixeerde hij eerst de scheve fundering en ondersteunde het pand met een staalconstructie.

Spannend

Dit staal ging ook dwars door de daken van drie naburige oude pandjes aan de Spuistraat waarin de winkels van Prosport, Orange en Cinderella zijn gevestigd. Frequin noemt het op deze manier creëren van een extra verdieping en integreren van de winkels in de Passage best spannend: “Het waren de eerste grote werkzaamheden. Eerst ging het staal erin, daarna een tent erop, het oude dak en bouwmuren eruit en een nieuw dak met een extra vloer erin.”
Het is geen rechttoe-rechtaan klus. “Niets is recht, dus bouwen we zelfs de kozijnen scheef,” legt Frequin uit, terwijl hij naar de stukadoors van Combinatie van der Hout wijst. “Door de nagemaakte ornamenten zien mensen straks niet dat deze binnengevel helemaal nieuw is”, denkt hij. Iets verderop ontdekte de uitvoerder onlangs een plafond uit 1884 met nog originele ornamenten, dat dreigde te verzakken.

Specialisten

Al met al lopen er veel verschillende specialisten rond op de bouwplaats, in totaal 40 man. Dit zijn naast stukadoors ook installateurs voor het nieuwe klimaatsysteem en de 15 meter hoge liftschacht, timmerlieden en metselaars. Opvallend genoeg ziet het winkelende publiek geen enkele bouwvakker. “We proberen de Passage zoveel mogelijk te ontzien”, legt Frequin uit.
Tot medio 2008 is Van Hoogevest Restauratie bezig met de tweede fase. De aannemer heeft tot 2011 een raamovereenkomst met Provast. Dan zijn de totale renovatiewerkzaamheden afgerond.

Reageer op dit artikel